Lleida
6/21° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


EUA dóna per restablertes unilateralment les sancions a l'Iran i prendrà "mesures"Teheran titlla l'amenaça de Trump d'"il·legal i ineficaç"


El Govern del president dels Estats Units, Donald Trump, va donar aquest dissabte unilateralment per restablertes totes les sancions internacionals contra l'Iran i va avisar que adoptarà mesures, a més d'amenaçar els membres de l'ONU que s'hi oposin.

"Avui, els EUA donen la benvinguda a la volta de virtualment totes les sancions de l'ONU acabades prèviament contra la República Islàmica de l'Iran, el patrocinador líder al món del terrorisme i l'antisemitisme", va dir en un comunicat el secretari d'Estat nord-americà, Mike Pompeo.

El titular d'Exteriors va recordar en la nota que el seu país va iniciar a l'agost un procediment davant l'ONU per restablir totes les sancions internacionals contra l'Iran que es van aixecar amb l'acord nuclear de 2015 (del què Washington es va retirar el 2018), argumentant que Teheran ha incomplert les seves obligacions.

No obstant això, la majoria del Consell de Seguretat -incloses la resta de potències amb dret de vet- consideren que EUA no té dret a utilitzar aquest mecanisme, ja que va abandonar el pacte el 2018. Així, el Consell de Seguretat no ha pres cap mesura, el que segons l'opinió de Govern nord-americà fa que les sancions es reimposin de forma automàtica aquest dissabte, quan es compleix el termini d'un mes establert en aquest procediment. L'alt representant de la UE per a la Política Exterior, Josep Borrell, va dir que seguirà fent "tot el possible" per assegurar la preservació i aplicació de l'acord nuclear iranià. "Faig una crida a tots perquè facin tot el possible per preservar l'acord i s'abstinguin de qualsevol acció que es pugui percebre com una escalada en la situació actual", va dir Borrell.

Per la seva banda, l'Iran va considerar aquest diumenge nul el restabliment unilateral de les sancions de l'ONU per part dels Estats Units, rebutjat també pel Consell de Seguretat, i va instar la comunitat internacional a no sucumbir a les pressions de Washington. "Il·legal i ineficaç", van ser els termes més repetits per les autoritats iranianes després de l'anunci aquest diumenge.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats