Lleida
19/34° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


Fruita amb Justícia Social reclama inspeccions en empreses fruiteres per evitar vulneracions de drets socials i laboralsLa plataforma acusa Afrucat i l'Administració de la situació a la qual s'ha arribat Segrià


Fruita amb Justícia Social insta la Inspecció de Treball a dur a terme inspeccions d'ofici en totes les empreses fruiteres i també en escorxadors. La plataforma fa aquesta petició després de les queixes rebudes de treballadors que denuncien que se'ls estan vulnerant els seus drets socials i laborals. Aquestes queixes fan referència al fet que l'empresa no els facilita els equips de protecció individuals necessaris, que els paga per sota del preu del conveni o que no els ofereix allotjament. Des de Fruita amb Justícia Social acusen Afrucat i també l'Administració de la situació a la qual s'ha arribat al Segrià, amb temporers dormint al carrer. Consideren que és un problema laboral i no social perquè "la gent que arriba ve a treballar".

Fruita amb Justícia ha presentat un escrit davant la Inspecció de Treball a Lleida demanant-li que porti a terme inspeccions d'ofici en l'agroindústria. La petició arriba després de les diverses queixes que ha rebut la plataforma per part de treballadors de la campanya de la fruita, tant del camp com de centrals.

Aquestes queixes fan referència a la vulneració de drets socials i laborals, segons ha explicat Gemma Casal. Pel que fa a l'allotjament, ha dit que "enguany menys que mai s'està garantint tot i l'obligació de la patronal a oferir-lo" quan el temporer treballa a més de 75 quilòmetres de distància del seu lloc de residència. En altres casos, ha posat de relleu la "insalubritat" dels habitatges en què les empreses allotgen els temporers que treballen al camp. Alguns treballadors també denuncien que estan cobrant per sota del preu que estableix el conveni.

En el cas de centrals, alguns treballadors asseguren que treballen 16 hores al dia i que no se'ls respecta el temps de descans, mentre al camp, altres denuncien que no tenen ni accés a aigua, segons Casal. Així mateix, des de Fruita amb Justícia Social també adverteixen de la situació de "vulnerabilitat" dels treballadors d'escorxadors.

Gemma Casal també ha explicat que hi ha empreses que no estan complint amb les mesures de prevenció per evitar contagis de la covid-19. Assegura que en algunes centrals no es garanteix la distància de seguretat entre els treballadors, o bé que aquests no tenen accés a gel o als equips de protecció necessaris. També hi ha treballadors del camp als quals l'empresa no els facilita mascaretes, ha assenyalat. En aquest sentit, des de Fruita amb Justícia Social rebutgen que es responsabilitzi els treballadors dels brots detectats en el sector agroalimentari.

La plataforma sosté que és un problema "laboral i no social" i reclama polítiques "decidides" a l'Administració

Des de Fruita amb Justícia Social es mostren preocupats perquè "el segon brot no sigui el racisme", després que "els darrers dies han proliferat missatges d'odi responsabilitat els temporers" pels brots de covid-19 detectats al Segrià. Tot i això, reconeixen que enguany han arribat més temporers que en altres anys, fet que atribueixen a la crida efectuada per Afrucat, i també més en situació irregular que en anteriors campanyes. Aquest fet s'ha traduït en un increment de les persones dormint al carrer al Segrià, segons Fruita amb Justícia Social.

La plataforma ha llençat una crida a la població per "transformar aquesta ràbia i frustració pel nou confinament als veritables responsables d'aquesta situació". Així, ha assenyalat directament Afrucat "per no garantir els drets laborals" i, d'altra banda, a les Administracions, "que sabien perfectament quina era la situació al Segrià i no han fet res".

Llibert Reixach ha lamentat que la consellera de Salut, Alba Vergés, "segueixi parlant de problemes socials al Segrià". Considera que "és un problema laboral i no social" perquè "la gent que arriba ve a treballar, independentment de quina sigui la seva situació administrativa".

Des de Fruita amb Justícia Social reclamen al Govern que es "deixi de parlar amb eufemismes i de fer veure que no existeix, perquè hi ha un problema". La plataforma considera que "no dient les coses pel seu nom, no fent polítiques i traslladant tota la responsabilitat a la societat" davant la crisi sanitària, "s'està obrint la porta a un discurs racista i xenòfob". "La gent necessita explicacions i el més fàcil sempre és donar-li la culpa al més feble", ha sentenciat Reixach. Així mateix, des de la plataforma emplacen les administracions a fer unes polítiques "decidides" i han instat de nou a regularitzar els sense papers.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats