Lleida
21 / 41° C (sol)
97% 26 km/h


‘Goiat’ ataca un poltre a l’Aran i activen el protocol per foragitar-loEl Conselh Generau informa que el plantígrad va devorar l’animal la matinada de dilluns al municipi aranés d’Arres


A les 02:00 de la matinada d’aquest dilluns, l’os Goiat va atacar un poltre de pocs dies d’edat al municipi d’Arres, a la Val d’Aran, segons informà ahir el Conselh Generau d’Aran en un comunicat. 

Aquest és el primer atac a bestiar que Goiat ha realitzat després d’acabar el període d’hibernació, també al municipi d’Arres. Aquest atac va fer activar la segona fase del protocol d’Intervenció amb ossos al Pirineu, aprovat per totes les administracions pirinenques (Generalitat de Catalunya, Conselh Generau d’Aran, Governs d’Aragó i Navarra) i el Ministeri per a la Transició Ecològica.

Segons aquest protocol, cal realitzar diverses intervencions de condicionament aversiu amb l’exemplar per tractar de canviar els hàbits. Aquestes actuacions consisteixen en un conjunt de tècniques que inclouen l’ús de pirotècnia, bales de fogueig, bales de cautxú... que cal aplicar quan l’animal està realitzant la conducta inadequada. Si mitjançant aquestes mesures no s’aconsegueix el propòsit perseguit, s’elevarà al grup de treball previst al Protocol per tal que valori si cal extreure’l del medi.

L’equip del projecte PirosLife ha detectat durant el 2018 un total de 40 exemplars al Pirineu de França, Aragó, Navarra i Catalunya, tres menys que al recompte inicial del 2017. D’entre la quarantena d’exemplars, n’hi ha cinc de primer any nascuts el 2018, de les femelles Nheu (tres cadells) i Chataigne (dos cadells). Són tres els ossos que han desaparegut durant el darrer any. Es tracta d’un cadell de Chataigene, l’os Gribouille (sense rastres des del 2016) i el mascle Pyros. L’equip dona per mort aquest darrer després que no se’n tingui notícies des de l’abril del 2017, quan va ser fotografiat a l’Aran per últim cop. L’equip del Piroslife va fer balanç fa uns dies coincidint amb l’inici de la sortida de la hibernació de molts dels ossos.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats