Lleida
5/14° C (boira i sol)
97% 26 km/hInhabilitats durant un any el titular d’una granja d’Arbeca i el ramader per vessar purinsHauran d’indemnitzar la Comunitat de Regants dels Canals d’Urgell i se’ls condemna a dos anys de presó


L’Audiència Provincial de Lleida ha condemnat el titular de la granja d’Arbeca que va vessar 20.000 litres de purins al Canal d’Urgell, el 29 de setembre de 2017, i el ramader que l’utilitzava per l’engreix de porcs a dos anys de presó, una multa de 4.800 euros i a la inhabilitació especial per qualsevol professió o feina relacionada amb la ramaderia durant un any, per un delicte contra el medi ambient. De la mateixa manera, la Sala també ha condemnat l’empresa del titular de la granja a una multa de 14.000 euros i durant un any haurà de suspendre la seva activitat, tancar la granja i li prohibeix també realitzar l’activitat de la ramaderia. A més, la sentència condemna als tres (titular, ramader i empresa) a indemnitzar de forma conjunta i solidaria a la Comunitat General de Regants del Canals d’Urgell amb 6.921,63 euros, quantitat invertida per la neteja del canal. Per altra banda, l’Audiència absol el responsable de l’empresa integradora que entrava porcs a la  granja pel seu engreix.

Cal recordar que Fiscalia demanava sis anys i quatre mesos de presó per a cadascun dels tres homes per un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient, mentre que l’acusació particular en demana dos i les defenses l’absolució.

Durant el judici, que va tenir lloc a l’Audiència de Lleida a finals del passat mes de maig, el titular de la granja, D. S., i el ramader, R. S., es van culpar mútuament dels fets. En aquest sentit, el titular de la granja va declarar que ell es dedicava a la construcció i que a començaments del 2015 van acordar que la granja la gestionés R. S., amb qui van acordar repartir-se el 50% de les despeses i els ingressos en un contracte verbal de lloguer. En canvi, el ramader va declarar que ell es limitava a la cura dels animals i que els assumptes relacionats amb llicències o retirada de purins corresponien al propietari, ara difunt, o, en aquest cas, al seu fill, D. S. Per aquesta raó, entenia que el correcte funcionament de l’explotació ho havia de fer el propietari de les instal·lacions. Durant la vista oral es va explicar que en el moment dels fets hi havia 1.400 porcs, tot i que la capacitat màxima era de 810, mentre que, paral·lelament, només s’havien declarat dues granges i que el vessament va ser en un tercera.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats