Lleida
19/34° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


Joan Pifarré presenta ‘Secrets de l'Horta’, un recorregut per la història i anècdotes de la zonaÉs un llibre entreteixit de relats i llegendes del territori i la tradició


Joan Pifarré, professor i psicopedagog, es llança a l'escriptura amb el seu primer llibre ‘Secrets de l'Horta’ que pretén donar a conèixer aquesta zona màgica i de tradició del territori de Lleida.

Joan Pifarré es descriu com un narrador d'històries, enamorat de la seva terra i de la zona familiar i ancestral en la qual resideix: l'Horta, al voltant de la ciutat de Lleida. En ‘Secrets de l'Horta’ ens explica al llarg de 47 capítols distribuïts de manera cronològica, una sèrie de cròniques curioses, anècdotes i llegendes que ha anat recaptant en arxius com el Arxiu Històric de la Generalitat, on va  tenir accés a l'anomenada “Pell d’Almenar” un document de l'any 1149 en el qual Ramon Berenguer IV donava permís per a dur a terme la primera séquia de l'Horta, que constitueix avui dia un dels canals de reg més antics de Catalunya. També s'ha nodrit de la tradició oral per a esbrinar dades referents a èpoques més actuals, dels quals encara existeixen testimonis que les puguin comptar. “Quan em vaig posar a buscar informació, em vaig adonar que no hi havia llibres sobre aquesta zona i que, algú havia de compilar totes aquestes històries perquè es recordin i no es perdin” va afirmar Pifarré. El llibre recull esdeveniments històrics comptats de manera dinàmica i entretinguda, per a ser llegits en forma de càpsules, sense una continuïtat, com si fossin contes. En ells es repassen fets esdevinguts des de l'edat dels metalls fins a l'actualitat, donant a conèixer l'Horta com a territori ric en productes de proximitat d'elaboració artesanal, replet de ‘agrocultura’, de payesía i de camp, de familiaritat i tradicions, d'interculturalitat ja donis de l'època àrab de Lleida, quan aquest territori es trobava fora dels murs de la ciutat. ‘Secrets de l'Horta’ també busca obrir el debat amb el paral·lelisme entre els fets del passat i els del present, on l'autor creu trobar les mateixes injustícies socials d'abans.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats