Lleida
15 / 35° C (sol)
97% 26 km/h


Joaquim Benítez diu durant el judici que els Maristes sabien des del 1986 que havia abusat d'un menor i el van "emparar"L'exprofessor admet que va "enganyar" dues víctimes per fer-los una fel·lació a la llitera del seu despatx entre el 2005 i el 2011


L'exprofessor dels Maristes de Sants-Les Corts Joaquim Benítez ha assegurat aquest dimarts durant el judici a l'Audiència de Barcelona que la direcció dels centres i el vicari provincial sabien des del 1986 que havia abusat sexualment almenys d'un alumne menor d'edat. Tot i que el van advertir, no el van denunciar ni castigar. Això el va fer que no tingués "por" de represàlies i que se sentís "emparat" per la congregació religiosa. En resposta a la seva defensa, Benítez ha admès abusos a dues de les quatre víctimes que l'han pogut portar a judici, a les quals hauria "enganyat" per portar-les a la llitera del seu despatx per suposades lesions i els hauria fet tocaments i fel·lacions.

En resposta a la seva defensa, Benítez ha admès abusos a dos de les quatre víctimes que l'han pogut portar a judici, a les quals hauria "enganyat" per portar-les a la llitera del seu despatx per suposades lesions i els hauria fet tocaments i fel·lacions.

Benítez ha respost només al seu lletrat, i durant mitja hora. Ha intentat justificar part dels seus actes per la seva infantesa a l'internat dels salesians a les Llars Mundet, que va ser un "infern", però el magistrat president ho ha impedit perquè no té relació directe amb els fets jutjats. Ha explicat que ell era professor titulat de gimnàstica esportiva i que a l'escola hi havia un petit despatx d'uns 12 metres quadrats amb una llitera i una farmaciola. Ell ho va convertir en el seu despatx.

D'una de les víctimes que l'acusa ha dit que només en recorda el cognom, però no pas el noi en si mateix ni els fets dels quals l'acusa. D'un altre jove sí que el recorda més, i que li va fer un massatge als adductors, però sense cap tocament sexual. D'aquest segon ha explicat que es va deixar fer unes fotos per un manual d'exercicis físics.

Sobre la tercera víctima, ha explicat que a finals del primer curs en què li va fer de professor, van parlar tres cops al despatx sobre un mal d'esquena que tenia el jove, i en la tercera ocasió li va tocar els genitals. El curs següent sí que li va fer una fel·lació, per "impuls", a més d'una abraçada i petons. Ha admès que el va "enganyar" amb el suposat mal d'esquena. En tot cas, ha dit que el noi no es va quedar "en xoc" ni "volia marxar", sinó que ell el va veure "molt relaxat". Preguntat sobre si el va penetrar analment, ha dit que no i que el noi no li va demanar. "No va amb mi, això", ha afegit. En aquella ocasió, el professor de natació va obrir la porta del despatx i gairebé els va veure, però ja havien "acabat" i estaven "pràcticament vestits".

Per últim, de la quarta víctima ha explicat que es portaven molt bé, que fins i tot sortien a fer excursions en bicicleta pel Tibidabo o fins a Santa Coloma de Gramenet. En una ocasió, el noi va tenir un problema amb la roda i Benítez li va donar deu euros "per misericòrdia" i per arreglar-la, però en cap cas eren per pagar-li cap acte sexual. No obstant, ha explicat que un cop el jove va tenir una sobrecàrrega en un quàdriceps i durant el massatge li va tocar els genitals i li va fer una fel·lació, tot també amb "engany" i per "impuls".

Després de reconèixer aquests fets ha arribat la principal sorpresa de la seva declaració, quan ha reconegut que ja el maig del 1986 el pare d'un exalumne es va queixar de suposats abusos al seu fill. Professor, pare i director es van reunir perquè el pare volia denunciar-lo. El director va dir que prendria "mesures contundents". Un cop el pare havia marxat, el director va dir que "era important" que no "repetís" els fets perquè eren una "actitud bastant lletja" i el va "intentar corregir". El director va dir que ho posaria en coneixement del provincial dels Maristes perquè "tingués en compte la situació i a veure què feien". Li van dir que posarien el cas en mans d'advocats per prendre les "decisions convenients en el moment oportú". Estava "convençut" i "temia" que després de les vacances d'estiu l'acomiadarien, però no va ser així.

El germà Lluís Serra, coordinador pedagògic, li va demanar que no repetís els fets, que aquella era la "primera advertència" i a la següent el farien marxar de l'escola. El va advertir també que havien pensat en suspendre'l tres mesos de sou, però tampoc va passar. Per això, ha dit, no tenia "por". "Si vaig fer una cosa en el seu dia, com que estava i em sentia emparat pels Maristes, com que era un acte condicionat, era un impuls esporàdic, per això no tenia por", ha explicat.

No el van advertir mai més, fins que el 2011 sí que el van denunciar a la fiscalia i ell va marxar voluntàriament. També ha explicat que un exalumne seu i també víctima li va recomanar un lloc per tractar-se la seva patologia, però quan va entrar al local, no li va "agradar" i va marxar sense tractar-se. "Ho vaig intentar", s'ha excusat.

Seqüeles psicològiques de les víctimes

Una psicòloga que va tractar dues de les víctimes ha explicat que tots dos tenen seqüeles importants en les seves relacions tot i els anys passats d'aquells fets.

A un d'ells el va tractar entre els anys 2010 i 2013, abans de denunciar els abusos, i no li va explicar. L'aleshores adolescent tenia una relació conflictiva amb la seva família, cosa que afectava el seu rendiment acadèmic. El noi no li parlava gaire de sexe, tot i que és habitual en aquestes edats, i deia que no l'interessaven les noies. Tampoc parlava gaire dels adults en general.

Quan el 2016 el noi va explicar i denunciar els abusos, la psicòloga el va tornar a tractar, aquest cop de forma intensiva. Inicialment no li va explicar massa detalls, però la psicòloga ha dit que Benítez era com una figura gairebé "paternal" pel jove, ja que era un dels seus alumnes favorits i sortien a fer excursions amb bicicleta. De fet, als pares del noi els "tranquil·litzava" perquè creien que Benítez podia ser una "bona influència" per a ell i "suavitzar" el seu caràcter. Per això, la "sensació de bloqueig el va deixar absolutament paralitzat" en aquell moment. De fet, "se sentia impotent i amb ràbia per no poder parar l'abús". A partir d'aleshores va adoptar una "actitud evitativa" amb el professor, amb qui no s'atrevia a enfrontar-s'hi.

Això li ha provocat que tingui una actitud distant amb la gent, per "no poder confiar en els adults per por a ser danyat". La seva ràbia continguda la mostra amb actituds reivindicatives i poc tolerants amb les injustícies. També té problemes amb les relacions d'autoritat. Això el va portar a ser voluntari a la gossera municipal de Barcelona, ja que els gossos li donaven un vincle de confiança i lleialtat, tot i que també va tenir problemes amb els responsables de la gossera.

Margarita Pérez ha explicat que un abús sexual és un fet traumàtic similar a "l'epicentre d'un terratrèmol", que danya principalment l'àrea sexual de la persona però té efectes en totes les àrees de la personalitat. Així, per exemple, el noi va deixar uns estudis d'FP perquè el professor li recordava físicament a Benítez.

Actualment té problemes amb els homes del seu entorn i fins i tot dificultats perquè l'abraci el seu pare. A més, va allargar molt l'inici de les seves relacions sexuals amb noies per dubtes sobre la seva identitat sexual. Per allunyar-se de l'entorn del barri on vivia i va patir l'abús va marxar a viure al Camp de Tarragona poc després de fer públics el cas.

Es dona la circumstància que questa psicòloga va treballar del 1982 al 1989 als Maristes de Sants-Les Corts com a psicòloga, i allà va conèixer Benítez. No hi tenia cap especial relació ni va detectar que abusés d'alumnes. Després de tractar els dos joves, la psicòloga conclou que l'exprofessor és un "psicòpata" però el president del tribunal li ha dit que no pot fer aquestes valoracions si no ha estudiat específicament l'acusat. En tot cas, ha dit que "els depredadors sexuals són molt hàbils identificant persones vulnerables".

Per la seva banda, uns altres psicòlegs forenses han posat en dubte algunes seqüeles psicològiques de les víctimes, que no han volgut atribuir directament als suposats abusos patits. No obstant, un altre pèrit que ha declarat sí que ha atribuït la disfunció erèctil d'una víctima als fets patits en l'adolescència.

"Benítez és narcisista, egocèntric i poc empàtic"

Els tres psicòlegs i psiquiatres forenses que van examinar Benítez han explicat que l'acusat no té consciència que tingui cap afectació mental ni que li calgui tractament. L'han descrit com una persona narcisista i egocèntrica, poc empàtica, que no reconeix el patiment dels altres i que culpa a tercers, capaç de manipular i que té bones relacions socials. Tot i això, no creuen que sigui un psicòpata ni que tingui cap trastorn mental o cognitiu que pugui influir en el seu comportament, tot i que algun episodi vital l'hagi afectat. Tampoc creuen que sigui un pedòfil, ja que li agrada tant el sexe amb adults com menors, i no actua per impuls, sinó que controla el que fa. En l'entrevista amb ells va "verbalitzar penediment", però no el va "mostrar".

En un test psicotècnic, va intentar "exagerar" alguns símptomes perquè l'afavorissin en la pena que li pot caure en el judici, com algunes idees persecutòries i paranoiques, al·lucinacions o problemes familiars.

Al final de la declaració de l'acusat, les acusacions han ratificat les seves peticions de penes per diversos delictes d'abús sexual, que van dels 22 als 36 anys de presó, tot i que la fiscalia ha augmentat de 70.000 a 90.000 euros les indemnitzacions per les víctimes. La defensa ha demanat una pena de vuit anys de presó per dos delictes d'abús sexual, amb l'atenuant de dilacions indegudes. Aquest dimecres serà el torn dels informes finals i l'últim torn de paraula de Benítez.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats