Lleida
20-35° C (sol)
97% 26 km/h


Jordà destaca l'"alt compliment" de les mesures del Pla d'acció per a la fruita dolçaAgricultura avala la taxa de 50 euros/hectàrea/any que hauran de pagar els productors per a la promoció i innovació i altres mesures en benefici del sector


La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha assegurat aquest dijous que el departament "ha complert amb tots i cadascun dels compromisos adquirits" en el marc del Pla d'acció per a la fruita dolça 2018-2020, que preveu diferents mesures per potenciar un sector que acumula anys de dificultats econòmiques. Una d'aquestes és el pla d'arrancada, al qual Agricultura destinarà deu milions d'euros fins al 2021 per tal d'ajudar a l'arrencada d'unes 2.000 hectàrees i, d'aquesta manera, treure del mercat unes 80.000 tones de fruita de pinyol. Des d'Agricultura han expressat l'aval del departament a la taxa de 50 euros/hectàrea/any aprovada per Afrucat i que hauran d'abonar tots els productors de préssec, nectarina, poma i pera, malgrat i els dubtes expressats des d'alguna organització agrària.

Jordà ha fet balanç aquest dijous en el marc d'una jornada a Lleida del Pla d'acció de la fruita dolça, acordat pel departament amb els diferents agents del sector ara fa un any, amb l'objectiu de superar les dificultats econòmiques, conseqüència dels baixos preus que percep el productor, especialment en fruita de pinyol.

De les mesures del Pla dutes a terme fins ara, la consellera ha destacat la creació de tres circumscripcions econòmiques de la fruita a Catalunya (poma, pera i préssec-nectarina), l'objectiu de les quals és "aplicar mesures d'obligat compliment per a tots els operadors de mercat en moments de crisi de preus", i l'impuls de l'Observatori de Preus de Catalunya "per donar la màxima transparència informativa sobre la formació de preus agraris".

Agricultura avala la taxa de 50 euros per hectàrea mentre Asaja la critica 

Pel que fa a les circumscripcions econòmiques, una de extensions de la norma aprovades per Afrucat i que serà d'obligatori compliment per al conjunt de productors catalans és el pagament d'una taxa anual de 50 euros per hectàrea per a les plantacions de préssec, nectarina, poma i pera per destinar-los a promoció, recerca de nous mercats, innovació, qualitat i planificació, entre altres iniciatives en benefici del sector. 

El director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol, ha dit que "en 30.000 hectàrees de préssec i nectarina suposaria 1,5 milions d'euros, que haurien de permetre que el sector anés a buscar altres fons de finançament i es comencés a estructurar". Mòdol ha reiterat el compromís del departament d'acompanyar el sector en tots els canvis i en tot el risc que vulgui assumir però és el propi sector el que ho ha d'assumir". Així, ha exposat que "una explotació mitjana a Catalunya són unes 10 hectàrees i això suposaria uns 500 euros a l'any". "Continuem tal com ara produint i venent per sota preu de cost o bé canviem", s'ha preguntat Mòdol. 

Des d'Asaja, però, qüestionen el fet que només els productors catalans hagin d'assumir aquesta taxa i defensen que s'hauria d'articular a nivell estatal a través d'una interprofessional del sector de la fruita dolça. A més, l'entitat considera que no s'hauria de pagar per hectàrea sinó per quilo de fruita venut ja que no entén que una explotació que pugui veure's afectada per una pedregada també hagi de complir amb aquest pagament, segons ha dit el president d'Asaja Lleida, Pere Roqué. Des d'aquesta organització quantifiquen que el pagament d'aquesta taxa suposaria, de mitjana, per als productors catalans més de 3.000 euros anuals i "només suposaria que tinguem més despeses de les que ja tenim". 

En canvi, des d'Unió de Pagesos defensen la circumscripció econòmica i el pagament d'aquesta taxa i critiquen que des d'Asaja es promogui la creació d'una interprofessional estatal on "també hi hauria un pagament per part dels pagesos" però "el lloc de decisió de les accions a concretar serà Madrid i no a Lleida", fet que "seria contraproduent" per al sector", segons el responsable de la fruita dolça del sindicat, Francesc Pena. Per la seva banda, Jordà ha defensat la necessitat que el sector vagi a la una a l'hora d'articular mesures per potenciar-li i garantir-ne el futur. 

Pla d'arrancada de fruita de pinyol

D'altra banda, Teresa Jordà també ha posat èmfasi en l'aprovació d'una altra de les mesures previstes en el Pla d'acció de la fruita dolça com és el Pla d'arrancada de fruita de pinyol 2019-2020. Aquest pla pretén contribuir a finançar l'arrancada de fins a 2.000 hectàrees de préssec, nectarina, préssec pla i platerina, cosa que ha de contribuir a eliminar varietats obsoletes i a afavorir la viabilitat futura de les explotacions. "La previsió és que això permeti que surtin del mercat 80.000 tones de fruita de pinyol, volum que és el que es va deixar d'exportar arran del veto rus", ha afirmat la consellera.

Jordà ha recordat que, finalment, el Ministeri es va negar a contribuir al finançament d'aquest Pla d'arrancada i, per tant, s'acabarà finançant amb fons de la Generalitat. El Govern va aprovar a principis de mes destinar-hi inicialment una partida de 4,5 milions d'euros. S'hi afegiran 3,5 milions el 2020, i 2 milions el 2021, per arribar a un total de 10 milions d'euros. "El pagès que s'hi aculli rebrà fins a 5.000 euros per hectàrea arrencada amb possibilitat d'incloure'n un màxim de 3", ha explicat Jordà. 

Fins al moment, Agricultura ha rebut més de 800 peticions de fructicultors, corresponents a prop de 1.700 hectàrees. L'ordre per acollir-se a aquest ajuts està previst que es publiqui en les pròximes setmanes, tot i que els interessats ja han pogut començar a arrancar les seves plantacions, segons ha explicat Mòdol.

Proposta per aplicar també un Pla d'acció al sector dels cítrics 

Teresa Jordà també ha plantejat la possibilitat d'aplicar un pla d'acció com el de la fruita dolça al sector dels cítrics. En aquest sentit, ha explicat que "el 17 de maig es constituiran els grups de treball que han de permetre avançar en una estratègia compartida amb l'objectiu d’avançar en la creació d'una circumscripció econòmica" en aquest sector.

Un sector estratègic per a l'economia agroalimentària catalana

La fruita dolça constitueix un sector estratègic per a l'economia agroalimentària catalana i un dels pilars de la seva internacionalització. Catalunya és la comunitat de l'Estat que més fruita dolça produeix. Prop de 50.000 hectàrees del total de les seves terres de cultiu es destinen a plantacions de fruita. La poma i la pera catalanes representen més del 50% de la producció estatal. La importància de la fruita de pinyol també és notable, ja que vora el 30-35% del préssec i la nectarina que es produeix a l'Estat és catalana. 

Catalunya exporta un 80% de la fruita als mercats estrangers i està present en les cadenes europees i internacionals més exigents quant a qualitat. Les exportacions catalanes de fruita el 2016 van ser de 886.868 tones i per valor de 916,55 milions d'euros.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats