Lleida
17-29° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Jordà insisteix a defensar que els ramaders compleixen les normatives i denuncia les entrades d'activistes a grangesLa consellera d'Agricultura visita a Lleida la primera sala de seguretat biològica que s'ha posat en funcionament al laboratori de sanitat animal i vegetal de Catalunya


La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha insistit aquest dijous en defensar que els ramaders són els primers a complir les normatives de benestar animal a les seves granges i ha assegurat que l'any passat es van fer unes 512 inspeccions de les quals només va fer falta obrir expedient a menys d'un 1%. Jordà ho ha recalcat en referència a les ''entrades indiscriminades'' d'activistes animalistes a explotacions ramaderes com la de diumenge passat a Sant Antoni de Vilamajor (Vallès Oriental) i ha assegurat que denunciaran aquestes accions que sembla que s'hagin convertit en ''esport nacional'' per aquests col·lectius. La consellera d'Agricultura ha visitat a Lleida la primera sala de seguretat biològica que s'ha posat en funcionament al laboratori de sanitat animal i vegetal de Catalunya.

La consellera Jordà també ha volgut deixar clar que totes les qüestions de bioseguretat i benestar animal no s'extremen ara ni per les entrades d'activistes en explotacions, ni per altres factors de risc com pot ser la possible entrada de la Pesta Porcina Africana (PPA) al país. En aquest sentit, ha remarcat que sempre que tenen l'oportunitat intenten explicar que en qüestions de bioseguretat i benestar animal, les granges i els ramaders catalans ''són els primers a complir les normatives''.

Altrament, ha assenyalat que ''més enllà de debats ètics i morals que no pertoquen jugar des del Departament'', estan oberts a parlar i discutir del que faci falta amb els activistes, però que denunciaran les ''entrades indiscriminades'' perquè a banda d'assaltar una propietat privada, ''estressen als animals'' i posen en risc la bioseguretat i el seu benestar.

Primera sala de seguretat biològica al laboratori de sanitat animal i vegetal

La consellera d'Agricultura ha visitat aquest dijous a Lleida les instal·lacions de la primera sala de seguretat biològica del laboratori de sanitat animal i vegetal de Catalunya, ubicat al campus de l'ETSEA de la Universitat de Lleida (UdL). El centra té capacitat per analitzar prop de 450.000 mostres de 6.000 explotacions a l'any per reforçar la vigilància sanitària de malalties animals i plagues, com ara la PPA o la Xylella fastidiosa que afecta oliveres, entre altres plantes. En total són unes 500.000 anàlisis de les qual 200.000 es fan en boví, 255.000 en oví i cabrum, 14.000 en porcí, 15.000 en abelles, 3.000 en fauna salvatge i la resta en èquids, conills i gossos.

Pel que fa a la sanitat vegetal, es prenen una mitjana d'unes 9.000 mostres anuals en el marc de campanyes i per a diagnòstic clínic a les explotacions i a qualsevol particular, cosa que suposa fins a 40.000 anàlisis. Aquestes analítiques permeten la detecció de fins a 600 organismes diferents: fongs, bacteris, virus, viroides, fitoplasmes, nematodes i artròpodes (insectes i àcars), 116 dels quals són organismes de quarantena.

La nova sala de seguretat biològica consisteix en un equipament avançat que dona més valor al laboratori i del qual disposen poques institucions a Catalunya, amb unes sales complexes que preveuen en poc espai diverses mesures d'elevada seguretat.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats