Lleida
17/34° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


Jordà reclama deixar de ''criminalitzar'' la pagesia perquè ''la immensa majoria compleix els protocols''Torra: "M'oposo radicalment a la criminalització de la pagesia i reclamem a l'Estat la regularització dels temporers"


La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha reclamat "responsabilitat" i deixar de "criminalitzar" la pagesia. "Ja n'hi ha prou que s'assenyali el pagès durant la campanya de la fruita", ha dit en una roda de premsa des del Palau de la Generalitat. Jordà ha remarcat que la "immensa majoria" del col·lectiu té treballadors contractats i "compleixen amb els protocols aprovats de manera conjunta amb el sector". La consellera també ha demanat al govern espanyol la regularització d'un permís de treball permanent per als migrants que treballen a la campanya agrària.

Jordà ha recordat que la campanya agrària va començar fa "moltes setmanes" i que "s'han aïllat els contactes més propers" als positius, amb un seguiment "exhaustiu" de la campanya amb un comitè tècnic des de fa quatre mesos.

De fet, la consellera ha defensat que s'ha treballat "de la mà amb el sector" en un protocol "molt complet que s'està complint". Unes recomanacions que es van aprovar el mes d'abril amb l'objectiu que "des del minut zero fes de paraigua i emparés una campanya agrària atípica".

 

20.000 treballadors a la campanya de la fruita

En una campanya agrària normal, a la plana de Lleida calen entre 35.000 i 38.000 persones per a la recollida de la fruita, però les tempestes que hi va haver al Baix Segrià fa unes setmanes han fet reduir les necessitats laborals un 40%. Ara, ha dit Jordà, les plantilles estan "cobertes" amb unes 20.000 persones treballant en la campanya de la fruita.

 

Torra: "M'oposo radicalment a la criminalització de la pagesia i reclamem a l'Estat la regularització dels temporers"

"M'oposo radicalment a la criminalització de la pagesia". Així de contundent s'ha mostrat el president de la Generalitat, Quim Torra, durant la sessió de control del ple d'aquest dimecres. El cap del Govern també ha reclamat a l'Estat la regularització dels temporers, després dels casos de rebrot de covid-19 al Segrià. Per la seva banda, la diputada de la CUP-CC Natàlia Sànchez ha exigit a Torra que garanteixi les condicions dels treballadors: "Tenim la impressió que confina els veïns però no l'explotació laboral". La líder de CatECP, Jéssica Albiach, ha recriminat a Torra que no aprofiti les competències de la Generalitat i "centrifugui" les seves responsabilitats.

Torra ha insistit en donar "màxima protecció als temporers". El president ha afegit que, si no poden anar a treballar, se'ls ha de compensar perquè puguin fer el confinament a casa. A més, aposta per donar ajudes als empresaris perquè tirin endavant els seus negocis.

El cap del Govern ha assegurat que està al costat de la pagesia, i que el país ha de ser "viu" on aquest sector estigui "prestigiat". "La majoria dels pagesos estan fent molt bé les coses", ha subratllat.

Comuns i CUP han acusat Torra i el seu Govern de només donar "recomanacions no vinculants" però no obligar les empreses a aplicar controls. Sànchez ha dit a Torra que els temporers mereixen condicions dignes, i no l'agraïment del president de la Generalitat: "Així no s'arriba a finals de mes", ha constatat.

Albiach ha recriminat a Torra que encara no hagi designat un nou director de l'Agència de Salut Pública. La líder dels comuns també ha criticat que Torra culpi l'Estat de la situació per la manca de recursos: "Vostè ve a fer oposició de l'oposició i a centrifugar responsabilitats".

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats