Lleida
4/16° C (sol i núvols)
97% 26 km/hJosep Maria Forné: "Per ser independents, és vital una bona estratègia"L'escriptor parla sobre sobiranisme al seu nou llibre


La seu de l’Associació Res Non Verba, situada al carrer Maragall, 17 de Lleida, acull el proper dimarts (19.15 hores) la presentació de ‘La independència (és) possible’, del professor de filosofia Josep Maria Forné, que es completarà amb una taula rodona.

El llibre, publicat per Pagès Editors, consta de dues parts; una introducció en què l’expresident de la delegació lleidatana d’Òmnium Cultural i exdirector de l’institut Màrius Torres fa una reflexió sobre la conveniència i la possibilitat d’arribar a la independència de Catalunya, i una segona integrada per 56 articles escrits entre el 2009 i el 2019 en quatre diaris, entre ells LA MAÑANA, sobre el tema de la sobirania nacional catalana.

Josep Maria Forné explica que aquest “és un llibre de conceptes, no busca la tàctica ni té respostes concretes sinó que és una mirada a mig i llarg termini” i afegeix que és “realista i possibilista. S’ha d’assumir una perspectiva gradualista, acceptant que hi ha esglaons en què potser hi ha companys que no comparteixen objectius i que hi haurà influències que faran que aquest esglaons siguin etapes de llarga durada”.

L’autor diu que és imprescindible per arribar a la independència un bon diagnòstic i una bona estratègia, però considera que “encara hi ha molta feina per fer” i que “cal estar preparat per si arriba una escletxa històrica que permet una conjuntura favorable”. Forné insisteix en la importància de l’anàlisi i de l’autocrítica i pensa que s’han comès errades com “creure que l’Estat és feble, pensar que la política internacional funciona amb raons, quan el que hem d’oferir son interessos” i creu que s’ha de superar la fase voluntarista en la qual es pensa que només volent les coses, les aconsegueixes, un fet “que mai funciona així i menys en política”, tot i que també pensa que s’han fet encerts. “Haver actuat sempre de manera propositiva és un dels punts forts”, conclou.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats