Lleida
3-12° C (pluja)
97% 26 km/h


Juvillà defensa al jutjat que la decisió de mantenir els llaços grocs a la Paeria va ser ''col·lectiva''Un centenar de persones es concentra a les portes del Canyeret per recolzar a regidor de la Crida-CUP citat a declarar per un delicte de desobediència


El regidor de la Crida-CUP de Lleida, Pau Juvillà, ha defensat que la decisió de mantenir els llaços grocs a les finestres del despatx del partit a la Paeria es va prendre de forma ''col·lectiva''. Segons Juvillà, com a partit polític tenen el ''dret i deure d'expressar la ideologia'' i per tant ''denunciar que l'estat espanyol està intentant invisibilitzar l'existència de presos polítics i exiliats''. El regidor cupaire ha comparegut aquest dijous al matí als jutjats de Lleida després de ser citat a declarar per un suposat delicte de desobediència. La fiscalia s'hi va querellar per la denúncia interposada per Cs a la Junta Electoral de Zona (JEZ) per no retirar els llaços grocs. Un centenar de persones l'ha rebut a les portes del Canyeret per donar-li suport i Juvillà ha entrat amb la intenció de respondre tot el que se li pregunti perquè ''no ens hem d'amagar de res i no ens farem enrere''.

Pau Juvillà ha remarcat abans d'entrar a declarar als jutjats que com a partit polític tenen el dret i el deure de denunciar que l'Estat ''està retallant col·lectives i individuals'' i per això no van retirar els llaços del despatx del grup a la Paeria. Ha insistit en aquest sentit, que va ser una decisió col·lectiva i que davant de la justícia han vingut a explicar ''clarament el que hem fet ''. 

El regidor cupaire s'enfronta, si la causa tira endavant, a una possible pena d'un any de presó, inhabilitació i una sanció econòmica.

El passat 12 d'abril el jutjat 3 de Lleida va admetre a tràmit una querella presentada per la fiscalia contra el president de la Crida-CUP per un delicte de desobediència per haver incomplert reiteradament els requeriments de la Junta Electoral arran de la denúncia de Cs. Al cap de dos dies, els Mossos d'Esquadra van accedir al despatx dels cupaires i van retirar els llaços grocs. Des de la CUP es va recriminar a l'alcalde socialista, Fèlix Larrosa, haver deixat entrar a la policia a l'Ajuntament sense haver-los avisat. 

L'advocat de Juvillà veu la querella com un ''error''

Pau Juvillà ha entrat a declarar passades les onze del matí s'hi ha estat durant uns trenta minuts. A la sortida encara hi havia alguns dels concentrats que l'han aplaudit. El seu advocat, Carles López, ha explicat que ara la causa està en fase d'instrucció i la justícia haurà de determinar si acaba en judici o si es cita a declarar algú més. 

Per López la clau de tot plegat es troba en una ''confusió'' ja que la querella és per desobediència perquè s'entén que s'ha vulnerat la neutralitat política però en aquest cas és confon la neutralitat que tenen les administracions amb el que no tenen els partits. Segons López, en comptes de requerir a l'Administració pels llaços grocs s'ha requerit a un partit i és per això que han fet prevaldre el ''dret fonamental de la llibertat ideològica''. 

Juvillà ha estat acompanyat per la membre del secretariat nacional de la CUP, Eulàlia Reguant, i a la concentració del matí també hi havia representants de partits polítics com JxCat, ERC, el Comú de Lleida, així com entitats com l'ANC i Òmnium Cultural.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats