Lleida
17/30° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


La 2 analitza el fenomen de la bruixeria a les terres de LleidaEl documental ‘Els bruixes portin dol’ troba les seves localitzacions a Balaguer i el Pallars Sobirà


Un documental que reflexiona sobre la bruixeria i la seva persecució al llarg de la història, amb protagonisme de la demarcació de Lleida, es pot veure aquesta tarda A La 2 de Televisió Espanyola.

'Els bruixes portin dol' és el títol del documental produït per TVE Catalunya que fa una anàlisi sobre el concepte de bruixa.

Amb un metratge de 60 minuts 'Els bruixes portin dol' s'ofereix aquesta tarda (18.10 hores) A La 2 amb una reflexió històrica i actualitzada del fenomen de la bruixeria a Catalunya.

El punt de partida se situa en 1400 quan des de la Baronia de les Valls d'Àneu es redacta la primera llei coneguda contra el crim de bruixeria i comença amb força una cruel caça de bruixes. Entre aquest segle XV i fins a mitjan XVIII, aquesta persecució provocarà que milers de persones siguin acusades i executades per bruixeria.

Es tractarà d'un crim inventat que, en el cas de Catalunya, permetrà que els tribunals civils i seglars, no la Inquisició, obrin milers de processos judicials. Centenars de dones seran víctimes de rumors i delacions entre veïns i acabaran a la foguera i la forca. El documental mostra també com la falsa creença amb les bruixes ha perdurat fins fa poc a tot el món.

En el documental s'ofereix a vista d'ocell paisatges emblemàtics del Pallars Sobirà i trepitjarà llocs on la bruixeria ha deixat petjada, a més de conèixer el Ball de Bruixes a Viladrau. A més d'aquestes dues localitzacions, el documental s'ha rodat a Balaguer, Vallgorgina, Cassà de la Selva, Montblanc i Barcelona.

Finalment, mostra els primers esbossos d'una novel·la gràfica sobre bruixes que prepara el dibuixant Oriol García Quera, qui assegura que "la bruixes solament existeixen en la ment dels quals les acusaven". També s'inclouen entrevistes a historiadors i experts en cultura popular.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats