Lleida
4/20° C (boira i sol)
97% 26 km/hLa 434 edició de la Confraria de Sant Sebastià escalfa motorsComencen els preparatius gastronòmics i religiosos de la festa més antiga de l'Alta Ribagorça.


La Confraria de Sant Sebastià del Pont de Suert celebra el cap de setmana que ve la seva 434 edició amb la participació de prop de 500 cofrares homes en els actes religiosos i gastronòmics els dies 19, 20 i 21 de gener. Els actes centrals d'aquesta institució, la més antiga de l'Alta Ribagorça i la festivitat de la qual va ser declarada en 2010 Festa Tradicional d’Interès Nacional, són la missa i la processó, únics en els quals pot participar tota la població. A la resta d'actes, religiosos i gastronòmics, només poden assistir els confrares.

La missa i la processó es desenvolupen pels carrers del Pont de Suert i l'ofrena del patró cada any es desplaça a un barri diferent de la localitat. Aquest dies previs a la festa, una part del poble es troba inmers en els preparatius de la festa, tant a nivell gastronòmic com religiòs, i el local de la institució bull literalment, entre olles i paelles, amb l'el.laboraciò dels àpats que es degustaran.

Les dones capitanegen, ajudades per alguns homes, aquesta tasca laboriosa i entregada que preserva la tradició de la confraria i que serveix també per conservar menjars que s'han perdut en la majoria de cases ribagorçanes però que romanen en la memòria colectiva, com la girella, les potes i caps de corder o el freginat.

Els priors d'enguany són Sebastià Cierco i David Rueda, acompanyats de les seves dones. Aquesta edició es preveu multitudinària pel fet de caure en cap de setmana i com en altres anys en que la neu i el fred han estat els altres protagonistes de la festa, sembla ser que aquest any poden tornar a ser-ho (segons els meteoròlegs).

Demanen diversificar la festa

Aquests dies s'han pogut llegir a les xarxes socials algunes propostes per diversificar la festa de Sant Sebastià, com la que ha publicat un veí del Pont, Paco García, a títol personal. "Com cada gener, estem en vespres de la celebració del patró del nostre municipi , com a reflexió i per a crear debat (sa i que se’n pugui treure el màxim profit) em pregunto si totes les persones del municipi podem celebrar aquest dia. Em refereixo a que la única celebració pel nostre patró, una festa del poble, s’aglutina i focalitza en la celebració dels àpats de la cofraria de sant Sebastià; sent aquesta celebració ‘privada’ i excloent per la meitat de la població, crec que o bé popularment, o des de la comissió de festes o des de l’ajuntament s’hauria de replantejar aquest dia per a que totes les pontarrines i pontarrins puguem gaudir i celebrar el dia del nostre patró com tota la resta de municipis. Ojo, menciono la cofraria però poc o res m’importa la celebració, el que es fagi o deixi de fer dins, ni pretenc que es canvi res d’ella; sinó que crec que és un dia festiu que no comporta cap celebració per a la majoria de la població i a la mateixa vegada, veient la resta de pobles que celebren el dia del seu patró, crec que te prou importància com per a que marquem el dia una mica més al calendari".

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats