Lleida
3-12° C (pluja)
97% 26 km/h


La condemna al Govern de l’1-O ‘copa’ l’homenatge a Lluís CompanysLa consellera de Cultura manifesta que “la resolució priva els catalans de drets i de la llibertat d’expressió”


Unes 300 persones van participar ahir al Tarròs en l’acte institucional d’homenatge al president Lluís Companys, amb motiu del 79è aniversari del seu afusellament pel règim franquista.

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, va ser la màxima autoritat del govern de la Generalitat que va presidir l’acte. Vilallonga va dir que “aquesta commemoració és extraordinaria i la seva celebració té justificació, malgrat que l’activitat institucional ha estat anul·lada arran de la sentència del procés que es va donar a conèixer el dilluns i que des del govern de la Generalitat rebutgem perquè ens priva als catalans de drets i de la llibertat d’expressió”. 

Vilallonga va voler deixar clar que “la meva intervenció és poètica” i per això va iniciar el seu discurs institucional cantant la primera frase de la cançó tradicional “La presó de Lleida”, de Josep Maria Espinàs. 

“A la ciutat de Lleida n’hi ha una presó” va entornar Vilallonga, per continuar dient que “ara nosaltres els catalans en tenim tres, on hi ha internats els polítics catalans arran de la sentència de l’1-O”. 

La responsable de Cultura va destacar que en la història de la figura de Lluís Companys hi ha tres dates molt importants. El 1940 va tenir lloc l’afusellament de l’únic president democràtic d’Europa ajusticiat. 

Va continuar dient que el 1970 l’escriptora Maria Àngels Anglada va escriure l’“Elegia a Lluís Companys”. I el 2019, un dia després de saber-se el dictament del Tribunal Suprem, en què “duem a terme un homenatge essencial al president Companys i ens continuem comprometem amb la memòria històrica”.  

La consellera va concloure el seu discurs amb una cita del poeta grec Horaci en què diu que “dins del cor en moments difícils s’ha de tenir esperança”.   

El sacrifici no serà en va

De la seva banda, el delegat territorial del govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, va manifestar que aquest acte extraordinari d’homenatge a Lluís Companys coincideix amb la sentència de l’1-O en què es condemna a polítics catalans per complir el que els ciutadans els han demanat”. 

Farré va afegir que “el seu sacrifici no serà en va, sinó que serà una llavor de justícia i llibertat igual que va ser la lluita noble i digna de Companys per Catalunya”. El delegat territorial va tancar la seva intervenció amb la lectura d’unes paraules del testament de Companys que diuen “Per Catalanunya i per tot el que representa de pau, justícia i amor”.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, va comentar que “aquesta vegada l’Estat ho ha tornat a fer amb la sentència de la vergonya en contra de les llibertats dels ciutadans de Catalunya”. 

“Espanya encara no ha anul·lat el consell de guerra sumaríssim contra Lluís Companys ni ha demanat perdó pel magnicidi comès contra el president democràtic de Catalunya”, va concloure.  

Com és habitual, es va fer una ofrena floral al monument dedicat al president màrtir i es va poder escoltar la melodia del “Cant dels ocells”. L’acte d’homenatge es va tancar amb la interpretació  d’“Els Segadors” per part deles nombroses autoritats i veïns i veïnes aplegats. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats