Lleida
20/37° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


La Diputació de Lleida lliura el 30è Premi 'Pica d'Estats' i ret un homenatge a tots els membres del juratEl certamen d'enguany ha obtingut la participació internacional més gran de tota la història amb 46 reportatges


La Diputació de Lleida ha celebrat aquest divendres a la tarda l'acte de lliurament del 30è Premi Turístic Internacional 'Pica d'Estats' de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet, el guardó que convoca anualment el Patronat de Turisme per promocionar i difondre els atractius turístics del Pirineu i les Terres de Lleida. El certamen ha constat de 8 categories diferents de l'àmbit de la comunicació i ha tingut una dotació econòmica de 45.000 euros, que s'han repartit en 7 premis de 5.000 euros i com a novetat un de 10.000 per al projecte més destacat. L'edició d'enguany, que coincideix amb el trentè aniversari de Patronat, també ha servit per retre un sentit homenatge als diferents membres del jurat d'aquestes tres dècades en reconeixement al seu compromís i a la seva dedicació per a la consolidació del premi.

La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, ha encetat la seva intervenció a l'Aula Magna de l'Institut d'Estudis Ilerdencs assegurant que el Premi Turístic Internacional 'Pica d'Estats' de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet representa ''un element clau per promocionar i guanyar prestigi per a les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida i el nostre patrimoni natural, cultural, històric, paisatgístic i gastronòmic''.

Perelló ha destacat que aquest acte de lliurament dels guardons i reconeixement als membres del jurat d'aquestes tres dècades de premi se celebra dins el context dels 30 anys de la creació del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, un organisme que s'ha convertit a dia d'avui en el gran ''referent de la promoció turística de les comarques lleidatanes''. A més, ha afegit que al llarg d'aquests 30 anys, el Patronat ''ha posicionat la seva marca turística 'Ara Lleida' com una de les de referència de l'Estat i a través del seu posicionat els principals atractius i productes del territori''.

La presidenta ha recordat la implicació de la Diputació de Lleida en la promoció del sector turístic de les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida mitjançant el Patronat, del qual ha destacat que ha tingut un ''paper molt actiu de suport en diferents actuacions'' que han servit per la ''consolidació del turisme com un dels sectors de referència'' de la demarcació.

El Premi 'Pica d'Estats' que pren el nom del cim més alt de Catalunya, ha registrat després de 30 anys de trajectòria 4.696 treballs periodístics presentats, corresponents a més de 450 mitjans de comunicació diferents d'arreu del món. El guardó ha reconegut els reportatges d'uns 250 periodistes diferents i es consolida com una de les principals eines per a la difusió del turisme de les Terres de Lleida per part de destacats professionals i mitjans de comunicació.

En l'acte de reconeixement als membres del jurat d'aquests 30 anys del certamen, la presidenta de la Diputació ha subratllat ''l'esforç i el compromís personal i professional'' dels 53 membres que han format part de l'equip de deliberació. En aquest apartat, la presidenta ha agraït la implicació del Col·legi de Periodistes de Catalunya, ja que des dels inicis del guardó el seu degà o degana ha estat el president del jurat; dels presidents de la demarcació de Lleida del Col·legi, i de tots els professionals de la informació que han participat en qualsevol de les trenta edicions. La presidenta ha destacat especialment la fidelitat dels quatre membres més longeus lligats al projecte: els periodistes Lluís Foix (1989), Josep Cuní (1992), Antonio Franco (1996) i Mariano Palacín (1999).

Relació de treballs i autors premiats en el 30è Premi Pica d'Estats

El jurat va escollir com a millor treball del 30è Premi Pica d'Estats, amb una dotació de 10.000 euros, el reportatge en la categoria de premsa internacional 'Unbejannte Schönheit voller Stille- Provinz Lleida' (Pirineus catalans. Bellesa desconeguda plena de silenci), publicat l'abril de 2018 a la revista alemanya 'Panorama'. L'autora del reportatge és la periodista alemanya Annika Müller, establerta recentment a la comarca de la Noguera. 

El premi corresponent al millor treball de televisió (dotat amb 5.000 euros) ha estat per al documental 'L'últim gegant d'Europa', emès el 28 de novembre de 2017. Es tracta d'una producció de TV3, amb la col·laboració de Batbat, dirigida per Jordi Portals i produïda per Oriol Cortacans. 

El premi corresponent al millor treball de ràdio (dotat amb 5.000 euros) ha estat per al reportatge, dividit en capítols, 'Els orígens del Montsec i de la Conca de Tremp, on tot comença', emès per Catalunya Ràdio i Catalunya Informació l'agost del 2018. L'autora del reportatge és la periodista Marta Viana Casals. 

El premi corresponent al millor treball de premsa especialitzada en viatges i turisme (dotat amb 5.000 euros) ha estat per a l'article 'Descobrir la geologia del Parc Nacional d'Aigüestortes', escrit per Albert Martínez Rius i publicat al setembre de 2018 a la revista 'Muntanya' del Centre Excursionista de Catalunya

El premi per al millor treball de premsa escrita d'informació general ha estat per al reportatge 'Lleida. Catedrales, templarios, historia y vida' publicat el 9 de desembre de 2018 per Mikel Larramendi al dominical 'ON', que es distribueix amb els diaris del Grupo Noticias.

El premi al millor treball publicat o emès als mitjans de comunicació locals ha estat per al reportatge 'La boira, un valor afegit', escrit per Jaume Barrull Castellví, amb fotografies del mateix autor i dels fotògrafs Amado Forrolla, Blai Baules i Lleonard Delshams, i publicat al febrer de 2018 al suplement 'Lectura' del diari 'Segre'. 

El premi corresponent al millor treball publicat per mitjà d'Internet ha estat per al reportatge Carlos Sarralde Gijón 'Qué ver e la provincia de Lleida. La Seu Vella y pueblos medievales', publicat el març de 2018 al blog 'Guías Viajar (YouTube)'.

El premi al millor reportatge fotogràfic ha estat per una col·lecció de fotografies de Santi Iglesias publicades en format pòster central al diari Ara. Amb el títol 'Ara Mirades', estan publicats entre el 24 d'octubre de 2017 i el 2 d'octubre de 2018.

El millor registre internacional 

El 30e? Premi 'Pica d’Estats' de Premsa, Radio, Televisió? i Internet ha rebut un total de 192 treballs, 46 dels quals corresponen a premsa internacional, cosa que representa el millor registre de tota la història del guardo? pel que fa referència a l’àmbit internacional. El segon millor registre es va produir l’any 2016 amb 39 treballs internacionals i a continuació? ens hem de remuntar a l’edició? del 2010, que va aplegar 34 reportatges. Les 46 obres internacionals procedeixen de 10 països estrangers, que són França (12), Alemanya (11), els Països Baixos (8), el Regne Unit (5), Rússia (3), Itàlia (2) i l’Índia (2) i finalment un treball de Mèxic, la Xina i l’Argentina. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats