Lleida
6/15° C (sol)
97% 26 km/hLa DOP les Garrigues aposta per la recerca de nous mercats i per l’exportació d’oli d’oliva envasatBielorússia es postula com un dels països on vendre ‘l’or verd’


La DOP les Garrigues està treballant amb fermesa per obrir nous mercats, com és el cas de Bielorússia, i per augmentar la comercialització de l’oli d’oliva verge extra envasat a la resta de països.

El president de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) les Garrigues, Enric Dalmau, va manifestar que “ens trobem a mitja campanya i que és molt aviat per saber com aniran les exportacions, però va avançar que les transaccions poden ser superiors a l’any passat atès que està augmentant la venda de l’oli envasat de gran qualitat que es paga a un preu molt més alt que el líquid verd a granel”.

Aquest darrer es ven en cubs a doll (grans cisternes que es poden transportar en camió), bàsicament a Itàlia, però no ofereix una rendabilitat als pagesos que han cultivat l’oliva ni a la cooperativa que ha produït l’oli.

L’oli d’oliva és el segon producte més exportat a les comarques de Lleida. L’any 2018 les vendes a l’exterior lleidatanes van pujar a 240,66 milions d’euros, un 12,02% menys que en el 2017, per la caiguda del preu de les transaccions, sobretot amb Corea del Sud, Itàlia i el Regne Unit.

En aquest sentit, el president de la DOP les Garrigues va comentar que “l’any passat es va vendre tota la producció de la denominació d’origen, i més que n’hagués sortit si la collita hagués estat superior, però aquesta es va comercialitzar a un preu més baix, sobretot l’oli a granel, una circumstància que va repercutir negativament en la balança comercial del 2018 de les comarques de Lleida”.

Dalmau va afegir que “la DOP les Garrigues està treballant amb fermesa per obrir nous mercats i que un dels països més ben posicionats per introduir el producte agroalimentari és Bielorússia”. També va recordar que l’or verd de les Garrigues porta anys que es comercialitza a França, Itàlia, la Gran Bretanya, els Països Baixos o Dinamarca.

“L’objectiu continua essent obrir més mercats, però sobretot augmentar la venda de l’oli d’oliva verge extra envasat per la seva major qualitat i pel preu més alt”, va apuntar Dalmau.

UNS 5 EUROS EL LITRE

Pel que fa als preus, l’oli envasat de les Garrigues es ven a una mitjana de 5 euros el litre, igual que la campanya anterior, mentre el líquid verd a granel es paga entre 2,60 i 2,70 euros el litre i, en el cas de l’oli de menys qualitat, es comercialitza entre 2,20 i 2,40 euros, unes xifres que representen els preus més baixos dels darrers 5 anys.

Enric Dalmau va recordar que fa dos anys els olis bons a granel es venien a 3,70 euros, una quantitat que permetia que el sector es guanyés la vida, atès que els costos de producció es calcula que se situen entre els 2,60 i els 2,70 euros per litre.

De cara al futur, els objectius més immediats per potenciar la DOP les Garrigues passen per fer arribar el reg de suport com el Segarra-Garrigues a tot el territori per tal de “no patir els problemes de sequera que tenim any rere any i perquè les collites siguin més constants i hi hagi una estabilitat en la producció”.

“D’altra banda, cal donar un valor afegit al producte i promoure la venda de l’oli d’oliva verge extra envasat tant en el mercat interior com en l’exterior”, va apuntar Dalmau.

El president de la DOP les Garrigues va augurar que “aquesta campanya la producció prevista d’oli d’oliva serà de poc més de 3 milions de quilos, la meitat del que seria una collita normal i que es poden produir amb Denominació d’Origen, que se situa en uns 6 milions de quilos”.

La sequera important dels darrers tres anys ha fet caure la producció i la collita d’enguany s’ha mig salvat gràcies al reg de suport com el Segarra-Garrigues.

Al marge de la sequera, l’incendi de finals de juny a localitats de les comarques del Segrià i les Garrigues i els aiguats que van afectar algunes poblacions de la DOP van ocasionar danys en zones ocasionals, amb diverses oliveres arrancades.

La Denominació d’Origen Protegida les Garrigues és formada per 22 cooperatives i molins.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats