Lleida
18/32° C (sol)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


La facturació en bars, restaurants i hotels del Segrià cau un 90% arran del confinament de la comarcaLa Federació d'Hostaleria de Lleida reclama mesures de suport al sector per minimitzar els 1,8 MEUR de pèrdues diàries


La Federació d'Hostaleria de Lleida assegura que el confinament perimetral del Segrià suposa unes pèrdues diàries d'1,8 milions d'euros per a bars, cafeteries, restaurants i hotels d'aquesta comarca, els quals han registrat una caiguda de la facturació del 90%. El secretari general de l'entitat, Ramon Solsona, considera que el confinament "ha fet un mal increïble davant les bones perspectives amb què el sector encarava l'estiu", una situació que encara es veuria agreujada en cas que s'acabés decretant un confinament domiciliari. Per això, des de la Federació reclamen ajudes per a les empreses afectades com ara poder recuperar els ERTO o els ajuts a autònoms, però "amb les condicions inicials" que es van establir durant l'estat d'alarma.

Des de la Federació d'Hostaleria de Lleida consideren "un autèntic desastre", tant la gestió i la "improvisació" del Govern a l'hora de decretar el confinament de la comarca del Segrià, com per "les conseqüències demolidores que suposa en la dinàmica empresarial".

Solsona ha explicat que des de dissabte l'activitat "ha caigut en picat" i s'han registrat anul·lacions d'esdeveniments, àpats i de reserves d'allotjament en hotels de Lleida. "La davallada s'ha mantingut durant la setmana i el moviment el podem qualificar de testimonial", ha assenyalat. Però al marge d'aquesta comarca, la Federació també assegura que el confinament també està tenint repercussions negatives en allotjaments turístics del Pirineu, on ja han vist com s'anul·laven algunes reserves, de la mateixa manera que a la costa catalana "perquè la notícia ha sortit a nivell internacional i Catalunya s'ha vist afectada en aquest sentit".

La Federació estima que, en aquests moments, la facturació en el sector s'ha reduït un 90% al Segrià. Així, si el sector facturava diàriament, de mitjana, uns 2 milions d'euros, aquesta xifra ha caigut fins als 200.000 euros. Per Solsona, això "és una autèntica barbaritat i no es pot aguantar" i, per això, la Federació d'Hostaleria de Lleida tem que les conseqüències puguin ser molt pitjors en cas que s'acabés decretant el confinament domiciliari al Segrià.

Ramon Solsona remarca que el sector ja venia molt tocat dels primers tres mesos de tancament i, per això, demana "auxili". "No es poden prendre aquest tipus de mesures tan dràstiques sense abans buscar mesures pal·liatives dels efectes que suposaran", afirma.

En aquest sentit, des de la Federació d'Hostaleria de Lleida reclamen ajudes per al sector com ara poder recuperar els ERTO i els ajuts a autònoms, però "amb les mateixes condicions inicials" que el govern de l'Estat va establir durant l'estat d'alarma. "Necessitem ajudes efectives i que no siguin més crèdits perquè no els podem tornar", remarca. En cas que no s'atenguin les seves demandes, Solsona preveu "un futur molt fosc" per a bars, cafeteries, restaurants i hotels especialment del Segrià.

 

Cerdà traslladarà les peticions del teixit empresarial de Lleida a la Generalitat i l’Estat

El tinent d’alcalde de Promoció Econòmica i Emprenedoria, Paco Cerdà, ha iniciat un seguit de reunions amb el teixit empresarial de Lleida per recollir les seves demandes i observacions pel que fa a la situació de confinament perimetral de la comarca del Segrià. Aquest dimecres, Cerdà, acompanyat del director de Fira de Lleida, Oriol Oró, ha fet la primera trobada telemàtica amb el president de la Cambra de Comerç i Indústria, Jaume Saltó, per posar en comú les peticions i les reivindicacions del sector de les comarques de Lleida en un moment d’extrema complexitat.

Saltó ha demanat que es gestionin microconfinaments que no afecten el conjunt de la ciutadania ni el conjunt de l’economia. A més, ha manifestat que s’ha d’exigir ajuts directes al sector empresarial de Lleida i específicament de la comarca del Segrià. Saltó ha posat de manifest que cal preveure de manera imminent un pla de suport econòmic com va tenir la conca d’Òdena en el seu moment. El president de la Cambra ha demanat que es reforci la imatge de Lleida i del territori en positiu, perquè a la crisi sanitària, s’hi han de sumar els efectes nocius dels prejudicis i d’un desconeixement general.

El responsable d’aquest àrea a la Paeria s’ha compromès a fer costat a les reivindicacions expressades pel president de la Cambra. “És la meva obligació com a tinent d’alcalde de Promoció Econòmica i com a president de Turisme de Lleida recollir les demandes i peticions d’aquests sectors que traslladaré als governs de la Generalitat i de l’Estat”, ha dit. De fet, el tinent d’alcalde ha iniciat ja els contactes per elevar les peticions a la consellera d’Empresa, Maria Àngels Chacón, com al director general de Turisme, Octavi Bono, les corresponents de l’àmbit turístic.

Igualment, s’activaran contactes imminents conjunts amb les conselleries de Territori i Sostenibilitat, i Polítiques Digitals i Administració Pública, així com amb la delegada del govern de l’Estat a Catalunya. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats