Lleida
1 / 7° C (núvols)
97% 26 km/h


La Fiscalia demana arxivar la querella de Torra contra Rajoy i Santamaría per no publicar el decret dels consellersEmet un informe on afirma que no és "ni injust ni arbitrari" no haver publicat al DOGC el nomenament de consellers "empresonats o fugits de la justícia"


La Fiscalia del Tribunal Suprem ha sol·licitat a la Sala Segona que arxivi la querella presentada el passat 1 de juny pel president de la Generalitat, Quim Torra, per un delicte de prevaricació contra l'expresident Mariano Rajoy i la seva número 2, Soraya Sáenz de Santamaría. El president considera que han "prevaricat per omissió" davant la negativa de l'Estat (en vigència del 155) de publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) el decret de 19 de maig de nomenament dels primers consellers.

Segons un informe elaborat pel ministeri públic, afirma que "no és ni injust ni arbitrari" no haver publicat el nomenament del consellers que estaven "en situació de presó provisional o fugits de la justícia". La decisió ara està en mans del Suprem, que haurà de decidir si fa cas a la Fiscalia o tramita la querella.

En el seu escrit, el ministeri públic considera que "l'autorització prèvia" del govern espanyol pel que fa a la publicació dels nomenaments dels consellers no és un acte "reglat i obligat" i que si és "contrària a l'ordenament jurídic, és evident que s'ha de denegar, d'acord amb l'habilitació derivada de l'aplicació de l'article 155". Per tant, afegeix el fiscal, en virtut de l'article 155 calia que fos el govern espanyol qui decidís sobre si el decret de nomenament era "contrari" a l'ordenament jurídic i si era el cas "pot i ha d'oposar-se" a la seva publicació.

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats