Lleida
9-25° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


La gota freda causa 4 morts, ultrapassa el riu i provoca destrossesLes pluges torrencials van incitar l'evacuació d'almenys 3.500 persones en diverses zones del sud-est de la península


Les pluges torrencials que des de dijous assoten el sud-est espanyol es van cobrar quatre víctimes mortals i van provocar l'evacuació d'almenys 3.500 persones, el desbordament del riu Segura en diverses zones i greus destrosses i pèrdues econòmiques.

El temporal va obligar al tancament de més de 80 carreteres (11 d'elles de la xarxa principal) a les províncies de València, Alacant, Múrcia, Almeria i Albacete; a interrompre la circulació ferroviària a Múrcia i parcialment a València i a suspendre el trànsit aeri a Almeria i Múrcia.

Amb precipitacions que van superar els 400 litres per metre quadrat en 48 hores en localitats com Oriola, les riuades van afectar a àmplies zones de les províncies de Múrcia, Alacant, València i Almeria.

Tot i que s'espera que en tot l'arc mediterrani les pluges torrencials comencin a remetre, l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) preveu que aquest cap de setmana s'estenguin a gran part del país, si bé més afeblides.

Les conseqüències més greus de la gota freda són fins al moment la mort de quatre persones atrapades en els seus cotxes: uns germans a Caudete (Albacete) el dijous i dues persones ahir divendres a Almeria i a Baza (Granada).

La Policia treballa en la identificació de la víctima a la rambla de Basa per poder confirmar si es tracta de l'home de 36 anys, resident a l'annex de la Jámula, la família havia denunciat la seva desaparició, ha informat la Subdelegació del Govern.

Així mateix, un veí de Totana (Múrcia) va haver de ser rescatat després de quedar atrapat al seu vehicle en el Camí de Joan Teresa en la seva intersecció amb el riu Guadalentín, que acumula un cabal important.

Als familiars de les víctimes i als centenars de milers d'afectats per les fortes pluges va transmetre la seva solidaritat en nom del Govern la portaveu de l'Executiu en funcions, Isabel Celaá, i el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska.

El ministre va demanar que es redueixin al màxim possible els desplaçaments i, sobretot, va fer una crida a la població a que es mantingui informada de les previsions meteorològiques i atengui les recomanacions de les autoritats.

Marlaska va aprofitar per llançar un missatge de tranquil·litat a la població abans de reiterar que Espanya compta amb un sistema "ben preparat per atendre emergències" i d'agrair als efectius de la UME, de les forces i cossos de seguretat, de Creu Roja, Protecció Civil i voluntaris la feina que estan realitzant.

A petició de la direcció general de Protecció Civil, s'ha activat també el servei d'emergències del sistema europeu de satèl·lits Corpernicus per comptar amb informació detallada de les zones afectades i facilitar els treballs en marxa.

Cal destacar que les zones que ahir van ser més perjudicades per les pluges torrencials corresponen a la regió de Múrcia, Comunitat Valenciana i per últim Andalucia.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats