Lleida
2/8° C (núvols)
97% 26 km/hLa JEC denega la petició d'ERC de restituir Junqueras com a candidatArgumenta que té una sentència ferma de presó i per tant segons la LOREG és "inelegible"


La Junta Electoral Central (JEC) ha rebutjat aquest divendres la petició d'ERC de restituir Oriol Junqueras com a candidat a les eleccions del 10-N atenent al fet que el Suprem ha posposat la seva inhabilitació a l'espera del que digui el Tribunal de Justícia de la UE. Contra aquest raonament, la JEC conclou que no pot accedir a la petició perquè Junqueras està condemnat en sentència ferma a una pena de privació de llibertat que està complint en aquest moment, i per tant "incorre en el supòsit d'inelegibilitat establert a l'article 6.2a) de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG).

A més, la JEC recorda que la proclamació dels candidats d'ERC "és un acte ferm" que ja va ser susceptible de recurs i per tant "no pot ser revisat en aquest moment". 

En aquest marc, recorda que encara que el Suprem ha acordat posposar l'execució de la pena d'inhabilitació especal de Junqueras, aquest "ha estat també condemnat mitjançant sentència ferma a penes de privació de llibertat i està complint condemna en aquest moment". 

"Aquesta circumstància –continua- incorre en el supòsit d'inelegibilitat establert a l'article 6.2a) de la LOREG" que diu textualment que "els condemnats per sentència ferma a pena de privació de llibertat en període que duri la pena" són "inelegibles". 

L'acord de la JEC és ferm en via administrativa. ERC pot presentar un recurs contenciós-administratiu a la Sala Tercera del Tribunal Suprem en el termini de dos mesos, malgrat que queden només dos dies per a les eleccions. 

ERC presenta un recurs al Suprem per la decisió de la JEC sobre la restitució de Junqueras

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha anunciat aquest divendres que presentarà un recurs a la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de rebutjar la petició dels republicans de restituir Oriol Junqueras com a candidat a les eleccions del 10-N atenent al fet que el Suprem ha posposat la seva inhabilitació a l'espera del que digui el Tribunal de Justícia de la UE. Fonts del partit han explicat que tenen previst presentar el recurs al llarg d'aquest divendres al Tribunal Suprem (TS). La JEC ha conclòs que no pot accedir a la petició perquè Junqueras està condemnat en sentència ferma a una pena de privació de llibertat que està complint en aquest moment, i per tant "incorre en el supòsit d'inelegibilitat establert a l'article 6.2a) de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG).

El recurs contenciós administratiu presentat per ERC davant el Tribunal Suprem demana que s'admeti a tràmit la demanda i es restitueixi Oriol Junqueras com a cap de llista per Barcelona d'ERC el 10-N tot i que "no serà possible que aquest aparegui a les paperetes electorals". "Que se'l restitueixi de la seva condició de candidat per evitar qualsevol vulneració dels drets i llibertats públiques". 

Els republicans al·leguen que la JEC justifica la decisió atenent-se a una inhabilitació absoluta imposada per la sentència de l'1-O que a posteriori s'ha suspès pel propi Suprem. Apunten que el conjunt de penes que s'atribueixen a Junqueras podrien estar "afectades de forma reflexa" per la decisió del TJUE sobre la immunitat i que no resulta d'aplicació de l'article 6.2 a) de la LOREG pel que fa al període de duració de la pena perquè aquesta està suspesa. 

ERC manifesta que l'actuació de la JEC exclou Junqueras i crea un perjudici "d'impossible reparació i vulneració flagrant dels drets fonamentals. "El Suprem pot decidir amb posterioritat la seva inhabilitació quan hi hagi una sentència ferma. Realitzar aquesta operació abans de la seva existència resulta del tot inadmissible", apunten.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats