Lleida
4 - 9° C (pluja)
97% 26 km/h


La Paeria atorga a la Fira de Teatre de Titelles el Premi Internacional Ciutat de Lleida 2017L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha presidit l’acte de lliurament del guardó que reconeix la seva llarga trajectòria i la seva aportació al ressò internacional de Lleida


La Fira de Teatre de Titelles de Lleida ha estat guardonada amb el Premi Internacional Ciutat de Lleida 2017, el guardó instituït per l’Ajuntament de Lleida amb l’objectiu de promoure la projecció internacional de Lleida i la seva àrea d’influència. L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat del tinent d’alcalde i regidor de Promoció de la Ciutat, Rafael Peris, ha presidit el lliurament d’aquest premi, que reconeix públicament i institucional la trajectòria de persones, institucions, empreses o entitats de la societat civil que hagin destacat per la seva aportació al coneixement o el ressò internacional de Lleida i el seu entorn geogràfic a través de treballs dins dels àmbits acadèmic, científic, econòmic, social o cultural.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha felicitat el Centre de Titelles de Lleida pel guardó i ha posat en relleu “la consolidació de la fira i la seva llarga trajectòria”, així com “la seva capacitat d’atraure públic de tot tipus i la seva internacionalització, portant el nom de Lleida arreu. “Dins de la indústria cultural i la difusió de la cultura de Lleida la Fira de Titelles i el Centre de Titelles tenen un paper importantíssim perquè han aconseguit que Lleida tingui un lideratge en un sector important de la cultura i de les arts escèniques donant una projección internacional a la nostra ciutat gràcies a la seva producció i l’organització d’un esdeveniment important com és aquesta Fira”, ha afirmat l'alcalde. Així mateix, el paer en cap ha agraït al jurat la seva tasca.

Per la seva banda, la presidenta del jurat del premi, la periodista Rosa Maria Calaf, ha destacat la importància de "recolzar la cultura quan hi ha qui vol fer veure que és prescindible, res més lluny de la realitat". Ha remarcat que “es va valorar molt especialment que es tracta d’un projecte consolidat, amb llarga trajectòria i amb una incidència i projecció internacional per a la ciutat de Lleida, en tant que rep l'actuació de companyies de titelles i de teatre familiar d'arreu del món”. En la darrera edició de la Fira (maig de 2017), per exemple, hi van participar 28 companyies, de les quan 10 eren internacionals; dels 150 programadors acreditats, 30 eren també d’altres països.

Oriol Ferré, codirector de la Fira de Titelles de Lleida, juntament amb Elisabet Vallvé, ha recordat la seva impulsora, la Julieta Agustí, que va morir l’any 2012 i que, juntament amb Joan-Andreu Vallvé, van impulsar aquest projecte l’any 1986, ara totalment consolidat. "Ens fa molta alegria i il·lusió. És un reconeixement d’una feina de molts any i que vingui de casa li dóna un valor afegit. Per nosaltres és molt important que sigui un reconeixement al món de la cultura. Fem titelles i la Fira sempre ha portat el cognom de Lleida, és una marca reconeguda", ha explicat.

Aquest premi internacional s’atorga anualment per l’Ajuntament de Lleida a qui un jurat format per persones de reconeguda trajectòria internacional decideixi prèvia presentació de candidatures. Rosa Maria Calaf, periodista i ex corresponsal de TVE a la Xina, és la presidenta del jurat, del qual també formen part Albert Galinsoga, catedràtic de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals a la UdL; el president del grup Ros Roca, Ramon Roca; el periodista i exdirector de La Vanguardia, Lluís Foix, i el tinent d’alcalde i regidor de Promoció de la Ciutat, Rafael Peris. Enguany s’havien presentat 7 candidatures, 4 més que l’any 2016.

Cal destacar que el guardó del Premi, de caire honorífic, consisteix en una reproducció en bronze de l’anomenat “Bronze d’Ascoli”, document legal de l’any 89 aC aparegut a la localitat italiana d’Ascoli. Reconeixia la concessió de la ciutadania romana a un grup de 30 cavallers indígenes hispans de la vall mitjana de l’Ebre –entre ells, tres de les terres de Lleida- que van participar en la guerra social italiana. Aquest és el document més antic on apareix, per primer cop, el nom en llatí de la ciutat, Ilerda. La peça és la primera mostra original existent que representa la vinculació del territori amb l’exterior.

El Premi Internacional Ciutat de Lleida es va crear l’any 2009. Des de llavors i fins ara han rebut aquest reconeixement el cardiòleg i professor emèrit de cirurgia cardiovascular i toràcica al Centre Mèdic de la Universitat de Loiola Stritch a Maywood, Illinois (EUA), Dr. Roc Pifarré Florejachs (2009), la Universitat de Lleida (2010), el dissenyador lleidatà Custo Dalmau (2011), l’oftalmòleg Dr. Ferreruela (2012), l’empresa Lleida.net (2013), l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (2014), el pianista i director d’orquestra lleidatà Néstor Bayona (2015) i el darrer, el 2016, el pilot Marc Márquez.

Al lliurament del Premi Internacional Ciutat de Lleida 2017 també han assistit la tinent d'alcalde i regidora de les Polítiques a favor de la Creativitat, la Cultura, l'Educació i els Esports, Montse Parra, així com els regidors Toni Postius, Paco Cerdà, José María Córdoba, Núria Marín, Francesc Gabarrell, Joan Vilella i Carlos González.

40.000 espectadors en la darrera edició de la Fira de Teatre de Titelles de Lleida

En la darrera edició, la 28a, la Fira de Titelles de Lleida va tancar amb un balanç molt positiu. Es va registrar una gran afluència de públic, tant en els espectacles gratuïts de carrer, com en els de sala, alguns dels quals ja tenien les entrades exhaurides una setmana abans de començar la Fira a causa de les reserves de programadors i d’amics del Centre de Titelles.

Al llarg de tres dies van passar per la Fira de Titelles 28 companyies, més de 300 professionals, i uns 40.000 espectadors. Carrers, places i teatres de Lleida s’han omplert a arrebossar per gaudir dels espectacles de la Fira.

El Centre de Titelles de Lleida neix el 1986, impulsat per Joan-Andreu Vallvé i Julieta Agustí, amb la voluntat d’esdevenir un ens creador i divulgador de l’art dels titelles. Aquesta entitat privada, ubicada a l’antic convent de Santa Teresa, de l’Ajuntament de Lleida, a més del suport d’aquesta institució, compta també amb el de la Diputació de Lleida, la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Cultura.

En els seus anys d’història ha desenvolupat una extensa activitat com a centre dramàtic amb producció pròpia d’espectacles, coproducció d’espectacles, amb el Palau de la Música Catalana, el Teatre Nacional de Catalunya o el Gran Teatre del Liceu, cicles de titelles Joc al Ninot, campanyes escolars, gira dels espectacles i participació per cicles, campanyes, festivals nacionals i internacionals i organització i realització de la Fira de Teatre de Titelles de Lleida; com a centre de documentació amb la creació d’exposicions, l’edició de publicacions del Centre de Titelles i l’organització i realització de la Fira del Llibre de les Arts Escèniques; com a centre de dinamització cultural compta amb l’Associació d’Espectadors del Centre de Titelles de Lleida i la participació en congressos, simpòsiums d’àmbit nacional i internacional.

Cal recordar que des del maig del 2013, l’Espai 3, a l’antic convent de Santa Teresa, es diu Teatre Municipal Julieta Agustí, un homenatge que va fer la ciutat de Lleida a la que va ser la codirectora del Centre de Titelles i directora de la Fira de Titelles de Lleida.

Fotografia: Hermínia Sirvent

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçArticles relacionats