Lleida
3/12° C (boira i sol)
97% 26 km/h

10 desembre 2019

La Paeria celebra el Dia Internacional dels Drets dels InfantsL’Ajuntament de Lleida s’ha adherit a la declaració de Colònia d’Alcaldes i Alcaldesses de Ciutats Amigues de la Infància que vol garantir que tots els infants, adolescents i joves, gaudeixin del seu ple potencial


L’Ajuntament de Lleida celebra i dona suport al Dia Internacional dels Drets dels Infants, i ho fa per mitjà de diferents iniciatives. Avui es constitueix el Plenari dels Drets dels Infants i dels Adolescents i recentment s’ha adherit a la Declaració de Colònia d’Alcaldes i Alcaldesses de Ciutats Amigues de la Infància, fruit del congrés celebrat a Colònia (Alemanya) els dies 17 i 18 d’octubre per celebrar el 30 aniversari de la Convenció dels Drets dels Infants “i el creixent compromís de millorar la vida, les oportunitats i el benestar dels nens, nenes i adolescents a través de la iniciativa de Ciutats Amigues de la Infància”.

A partir de les set de la tarda està previst que la façana de la Paeria s’il·lumini de blau sumant-se a la petició d’UNICEF per commemorar el 30 aniversari de la Convenció sobre els Drets de l’Infant sota el lema “Catalunya de Blau”.

La Declaració de Colònia

Els alcaldes i alcaldesses signants del manifest de Colònia es comprometen a garantir que tots els nens i nenes, adolescents i joves, gaudeixin del seu ple potencial mitjançant el compliment , en condicions d’equitat, dels seus drets dins de les seves ciutats i comunitats, assolint els següents objectius:

• Tots els nens i nenes i joves són valorats, respectats i tractats de manera justa a les seves comunitats i per les autoritats locals

• Tots els nens i nenes tenen veu, necessitats i prioritats que són escoltades i es tenen en compte en les lleis, polítiques, pressupostos i decisions públiques que els afecten.

• Tots els nens, nenes i joves tenen accés a uns serveis bàsics de qualitat

• Tots els nens, nenes i joves viuen en un entorn segur, protegit i net

• Tots els nens, nenes i joves tenen l’oportunitat de gaudir de la vida familiar, el joc i l’oci

Els municipis que donen suport a aquest manifest nascut a Colònia també prenen l’acord de demostrar resultats concrets, sostenibles i mesurables pels nens i les nenes, promoure la participació significativa i inclusiva dels nens i nenes i eliminar la discriminació contra els infants i joves en polítiques i accions.

Activitats a l’entorn del Dia Mundial de la Infància i del Dia de les Ciutats Educadores: “Escoltar la ciutat per transformar-la”

La Convenció sobre els Drets dels Infants de les Nacions Unides es va redactar novembre de 1989 i va ser ratificada per gairebé tots els països del món. En aquest text es recullen el diferents drets dels infants del món i es va acordar el dia 20 de novembre com a Dia Mundial de la Infància.

Per commemorar aquest esdeveniment, l’Ajuntament de Lleida, ha organitzat un seguit d’actes que aquest any tenen com a fil conductor “El dret a la participació dels nens i nenes i els joves”. Les activitats es van iniciar els dies 13 i 14 de novembre amb una trobada dels joves d’ESO i dels nens i nenes del cicle superior de primària dels centres educatius de Lleida que integraran el plenari. Del 18 al 22 de novembre els diaris locals publiquen cartes al director realitzades per infants de 5è i 6è de primària expressant la seva opinió sobre els Drets dels Infants i aquest matí s’ha inaugurat l’ exposició sobre els Drets dels Infants i ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’agenda 2030) al Palau de la Paeria.

Un dels actes centrals de la commemoració del Dia Mundial de la Infància és la constitució del Plenari dels Infants i dels Adolescents del curs 2019-20, un òrgan de participació infantil i juvenil que va néixer l’any 1998. La constitució del Plenari d’aquest curs el presidiran la Defensora de la Infància i de l’Adolescència de la Ciutat de Iman Benataya, la regidora d’Educació, Sandra Castro, i dos representants del Consell de Joves.

El Plenari dels infants i dels adolescents de Lleida compta amb dos representants, la Dana i l’Andreu, al Consell Nacional dels Infants i dels Adolescents de Catalunya. Ells seran els responsables de realitzar la lectura del “Manifest en defensa dels Drets dels Infants i els Adolescents de Catalunya”.

En aquesta sessió constitutiva es farà la presentació dels nens i nenes i joves uqe integren, d’una banda, el Consell d’Infants, i, de l’altra, el Consell de Joves. En total, formen part del plenari un centenar d’infants i joves de diferents escoles i instituts de la ciutat.

Durant el curs 2019-20 els alumnes que integren el Plenari dels Infants i dels Adolescents treballaran diferents temes a les escoles:

• Patis escolars: com es desitjaria que fossin

• Celebració del Dia de la Felicitat

• Participació en el projecte d’ APS Mascota Fans Club

• Es continuarà treballant en el concurs EnigmaJocs

• Vetllar per la publicació del treball “Guia’t per Lleida: les rutes de la convivència”

A la vegada, els integrants del Plenari volen donar continuïtat a l’anàlisi i propostes realitzades durant el curs passat sobre els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) i l’agenda 2030. En aquest sentit, volen treballar sobre la millora de la mobilitat sostenible a la ciutat (carrils bici, etc.) vetllar per la igualtat de gènere i lluitar contra tota mena de racisme i xenofòbia, prevenir el bullying, i qualsevol mena d’assetjament ja sigui a les escoles o a les xarxes socials (no jutjar ni etiquetar a la gent, ...), promoure la protecció dels animals i evitar el maltracte, entre d’altres aspectes. D’altra banda, els membres del consell d’infants i joves també col·laboren en el projecte d’Aprenentatge-Servei titulat “Juguem”, on es compartiran estones de jocs de taula amb infants.

Entre les propostes del plenari d’aquest any hi ha també promoure concursos a través de xarxes com Instagram.

Lleida, ciutat educadora

També durant aquesta setmana la Xarxa de Serveis d’Intervenció Socioeducativa i Ciberaules de Lleida organitzaran activitats amb infants, joves i famílies dels diferents serveis a l’entorn dels Drets dels Infants. Del 25 al 29 de novembre es farà el taller: “Escoltar la ciutat per transformar-la: I tu, què hi dius?” a la xarxa de ludoteques municipals.

El dia 30 de novembre se celebra el dia de les Ciutats Educadores, impulsat per la Red Estatal de Ciudades Educadoras -RECE- de la que Lleida forma part des de fa molts anys.

Aquesta celebració es va crear per conscienciar de la importància de l'educació a la ciutat i visualitzar el compromís dels governs locals amb l'educació.

L'Assemblea General de l'Associació Internacional de Ciutats Educadores (AICE) va acordar celebrar el 30 de novembre el Dia Internacional de la Ciutat Educadora. Aquest any el lema d’aquest dia és : “ Escoltar la ciutat per transformar-la”

Ser “Ciutat Educadora” i “Ciutat Amiga de la Infància” vol dir construir una ciutat, on, les veus, les necessitats, les prioritats i els drets de la infància formen part integrant de les polítiques, els programes i les decisions públiques. En aquesta línia, s’inclou treballar amb la infància del municipi a través del respecte de tots els seus drets i la promoció de la participació real dels infants en la presa de decisions municipals.

Les activitats a l’entorn del Dia dels Infants i del Dia de la Ciutat Educadora clouran el dia 30 de novembre amb una activitat al Pati de les Comèdies que comptarà amb la participació dels infants, que faran propostes per millorar la ciutat i la lectura del manifest del Dia Internacional de les ciutats educadores.

Hi haurà un espectacle de fi de festa a càrrec de Sac Espectacles

Els propers 25 i 26 de novembre la regidora d’Educació, Sandra Castro, juntament amb tècnics d’Educació de l’Ajuntament de Lleida, participaran en el V Congreso de Ciudades Amigas de la Infancia organitzat per Unicef que se celebra a Madrid.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats

Amb el suport de: