Lleida
8/21° C (sol i núvols)
97% 26 km/hLa Panera aplega una jornada de debat sobre la funció social dels centres d’artEl tinent d’alcalde Jaume Rutllant i la directora general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, Àngels Ponsa, donen la benvinguda als participants en la trobada


El centre d’Art La Panera acull durant tot el dia d’avui una jornada de debat per tal de revisar la funció social que han de desenvolupar aquesta mena d’equipaments i quina relació han d’establir amb el seu entorn immediat.

El tinent d’alcalde i regidor de Ciutat i Cultura, Jaume Rutllant, la directora general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, Àngels Ponsa, i la directora del Centre d’Art la Panera, Cèlia del Diego han estat encarregats de donar la benvinguda a la seixantena de participants en la trobada, que ha aplegat els principals professionals de la relació entre art i públics del país, així com els responsables dels centres que formen part de la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya.

Aida Sánchez de Serdio, professora del Grau d’Arts de la UOC, ha estat la coordinadora dels ‘Laboratoris Extitucionals. El paper dels projectes col·laboratius en la transformació dels Centres d’Art’, nom que s’ha donat a la jornada, la qual s’ha dividit en dos blocs. Al matí, han pres cos les conferències, mentre que la tarda està prevista dedicar-la a la discussió i debat dels projectes.

Segons Aida Sánchez, “els centres d’art són organismes vius en constant moviment i, sovint, objecte de debat, la qual cosa demostra la seva rellevància, però també la necessitat de revisar permanentment quina hauria de ser la seva funció social i quina relació haurien d’establir amb el seu entorn immediat”. En aquesta reflexió de la professora d’Art, “la dimensió educativa dels centres d’art és fonamental, ja que aquest acostuma a ser l’àmbit des d’on es concreten moltes de les accions relacionals i dialògiques amb el territori i les comunitats”.

Per Sánchez de Serdio, actualment, es duen a terme projectes de gran complexitat que impliquen el treball conjunt, transversal i a llarg termini entre centres d’art i organitzacions i agents diversos del territori. “Es tracta de laboratoris on es generen noves formes d’institucionalitat i relacionalitat potencialment transformadores per als contextos més amplis en què s’emmarquen (institucionals, polítics, etc.). Malgrat això, no podem oblidar que aquesta tasca es desenvolupa en un marc de precarització, externalització, temporalitat i manca de reconeixement, que és necessari confrontar críticament”.

“Pensar en termes d’extitucionalització -terme encunyat per Michel Serres-, ens pot ajudar a comprendre els processos pels quals les institucions es distribueixen en l’espai social —desafiant la dicotomia dins/fora— i creen xarxes de localitzacions, temporalitats, agents, pràctiques i objectes diversos. Així, les institucions perden la seva solidesa i permanència tradicionals i funcionen més com una superfície on es connecten i desconnecten multitud d’agents”, ha clos Aida Sánchez, que ha explicat que aquesta jornada vol situar el debat sobre els centres d’art i els projectes col·laboratius dins d’aquest marc d’acció, “per tal de repensar el seu paper avui i les seves possibles transformacions futures”.  

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats