Lleida
9/22° C (vent)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


La previsió europea de collita de préssecs i nectarines serà la menor dels darrers 20 anysLa collita caurà un 17% de mitjana a tota Europaa causa de les gelades


Segons les dades fetes públiques avui per Europêch es preveu un descens generalitzat a tota Europa del 17% de la producció de préssecs i nectarines per a la propera campanya, amb una collita esperada de 3.192.543 tones en comparació dels 3,8 milions de 2019.

Per grups, el préssec rodó baixarà un 16% (1.003.963 t), el préssec pla disminuirà un 13% (281.959 t), la nectarina baixarà un 22% (1.134.326 t ) i la pavia baixà un 9% (772.295 t). 

Si no tenim en compte la pavia, el mercat Europeu rebrà 2,4 milions de préssecs, préssecs plans i nectarines amb una disminució del 19% en comparació amb 2019 i també un -19% en comparació amb la mitjana dels últims cinc anys.

La zona productora més afectada per aquesta davallada és la Italiana que perd fins a un 29% de collita i que se situa amb una previsió de 871.540 t molt lluny de les 1.414.913t previstes a Espanya que perd un 12% de la seva collita. En tercera posició es troba Grècia amb una previsió de 415.000t i una caiguda del 9% i en quart lloc, a molta distància, se situa França amb 4.657 t previstes  i un descens productiu del 8%.

La causa d’aquesta davallada generalitzada es troba en les gelades que han afectat totes les regions productores europees: Aragó, Catalunya, la vall del Roine, el nord d'Itàlia (en particular l’ Emilia Romagna amb una pèrdua de gairebé el  80%), la zona de la  Macedònia.

Al sud d’Espanya (Múrcia i Andalusia) les pluges d’abril han afectat la producció i aquestes pluges també han danyat la pell de les nectarines franceses.

La campanya que s’iniciarà en breu destaca per totes les limitacions provocades per la Covid-19 (dificultat en trobar mà d’obra, necessitat d’implantar protocols, ús massiu d’EPIS, increment dels preus de la logística i transports) que en general es traduiran en un increment en els costos de producció i dificultats logístiques i de desenvolupament de les tasques.

Manel Simon, director general d’Afrucat, ha declarat que la situació es pot presentar favorable per aquells que han pogut conservar la seva producció perquè podran defensar el preu en un mercat amb poca fruita. I més, tenint en  compte la qualitat excepcional de la fruita que presentarà bons calibres i elevats graus Brix”.

Finalment s’ha destacat que en aquests últims anys observem un mercat europeu amb 2 models de negoci totalment diferents. D’una banda la competitivitat de la producció espanyola, italiana i grega que busquen ampliar els seus mercats d’exportació i, de l’altra, la fruita de pinyol francesa que lluita per cobrir les necessitats del seu mercat nacional.

La producció francesa ha anat disminuint en els darrers anys, fet que li ha permès centrar-se en el seu mercat que valora l’origen i accepta pagar uns preus superiors per la fruita del seu territori amb un productor francès que aconsegueix una remuneració adequada.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats