Lleida
17-32° C (sol)
97% 26 km/h


La producció catalana de poma augmenta enguany un 11% i la de pera un 4%Afrucat presenta les previsions per a la collita d’enguany i destaca una renovació de varietats


Afrucat i el Departament d’Agricultura van informar ahir d’una pujada de la previsió de collita de poma i pera en un 11% i un 4% respectivament a tot Catalunya per al 2019.

La previsió de collita de poma i pera per aquest 2019 a Catalunya puja un 11% i un 4% respecte a l’any passat, segons dades de la patronal Afrucat i del Departament d’Agricultura. D’aquesta manera, en poma es preveu una collita de 300.000 tones, de les quals un 71% es produeixen a la demarcació de Lleida.

En pera, que ja s’ha començat a collir en alguns punts de Ponent, s’estima una producció de 134.250 tones també per a tot Catalunya. El director general d’aquesta patronal, Manel Simón, va destacar ahir que després d’una situació de ‘’recessió’’, els darrers anys s’ha registrat un increment de 6% en la renovació varietal d’aquestes fruites de llavor, fet que suposa que ‘’la producció no està morta a Catalunya i el sector s’està reconvertint per créixer exponencialment’’.

Pel que fa a la regió productora de Lleida, s’espera que arribi a collir aquest any el 71% dels quilos de Catalunya. Tot i aquest augment de producció en poma, la superfície productiva disminueix un 4,8%. Per varietats, a la demarcació la ‘Golden’ continua sent la que registra un índex més elevat de volum, amb 116.000 tones, un 13% més que l’any passat. Destaca també la ‘Cripps Pink’, amb una previsió de collita de 10.990, un 30% més. Pel que fa a la pera, la previsió s’estima en un increment del 4% a tot Catalunya.

Quant a la producció d’aquest fruit a Lleida, Afrucat va explicar que la superfície productiva també s’ha reduït respecte al 2018; en concret un 2,8%. La varietat ‘Conference’ encapçala el rànquing de producció amb 67.030 tones previstes a Lleida. Referint-se de nou a tot Catalunya, destaca la recuperació de la varietat ‘Blanquilla’ que havia anat en retrocés des de fa anys i ara se’n preveu una collita de 10.200 tones. La previsió també va apuntar que la collita s’avançarà entre 3 i 5 dies respecte de l’any passat, amb unes floracions, quallats i calibres normals.              

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats