Lleida
3/12° C (boira i sol)
97% 26 km/h

10 desembre 2019


La producció integrada a Lleida repunta durant l’any 2018 però ‘punxa’ en la fruita de pinyolDestaquen l’aposta de treballar una “agricultura sostenible” en la trobada fructícola celebrada ahir al Palau de Margalef


La producció integrada a la demarcació de Lleida durant el 2018 ha obtingut un repunt respecte al 2017. Concretament hi ha hagut 104,5 hectàrees més conreades amb aquest sistema, assolint les 30.417,86. Aquesta és una xifra notablement superior a la de la resta de Catalunya, segons dades del Consell Català de la Producció Integrada.

Si s’analitzen per cultius, es pot observar un increment en la fruita de llavor que ha passat de 3.714,55 hectàrees el 2017 a 3.763,35 el 2018. Es dóna el mateix cas amb la fruita seca, que passa de 3.829,68 el 2017 a 3.980,83 el 2018. Per contra, alguns dels cultius que han registrat un descens en producció integrada són els cereals, ja que l’any passat van tancar amb 294,11 hectàrees, mentre que el 2017 ho va fer amb 314,5. En el cas de la fruita de pinyol, el 2018 hi ha ver 8.951,64 hectàrees, mentre que el 2017 es va tancar amb 9.134,54. 

Aquestes dades també es poden analitzar per espècie, i s’observa que a Lleida la fruita de llavor amb més hectàrees de producció integrada és la pera. En el cas del pinyol, el presseguer (4.192,88) i la nectarina (4.026,43) encapçalen aquest tipus de producció a les comarques lleidatanes. L’ametller, al seu torn, ho fa amb la fruita seca amb 3.956,03 hectàrees i l’olivera també regna a la demarcació.

Amb aquestes dades, el Consell va celebrar ahir, al Palau de Margalef, la trobada del sector fructícola català, àmbit on més del 33% de la fruita dolça està certificada en producció integrada. En l’acte, que va comptar amb la presència de la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, es va remarcar la importància de vetllar pel futur de l’agricultura catalana. Es va posar l’èmfasi en “l’agricultura sostenible, respectuosa amb el medi ambient, la fauna, la flora i el mateix productor”. Així mateix, entre els objectius més immediats del Consell en destaca “l’inici de l’ús del terme agricultura sostenible al costat del logotip del Consell”. La intenció és que permeti ajudar el consumidor “a entendre el significat del nostre sistema productiu i la participació en les principals fires Fruit Attraction i Fruit Logística”.

pla de desenvolupament

D’altra banda, des del Consell també s’està treballant perquè els ajuts a la producció integrada tinguin cabuda en el nou Pla de Desenvolupament Rural, ja que “l’aposta per sistemes productius sostenibles i alhora competitius no solament beneficia els nostres productors sinó que és coherent amb els objectius de la UE”. 

Jordà diu a Lleida que denunciaran les entrades a les granges per part d’animalistes

La consellera d’Agricultura va insistir aquest dijous en defensar que els ramaders són els primers a complir les normatives de benestar animal a les seves granges i va assegurar que l’any passat es van fer unes 512 inspeccions deles quals només va fer falta obrir expedient a menys d’un 1%. Jordà ho va recalcar, des de Lleida, en referència a les “entrades indiscriminades” d’activistes animalistes a explotacions ramaderes com la de diumenge passat i va asseverar que denunciaran aquestes accions que sembla que s’hagin convertit en un “esport nacional” per aquests col·lectius. 

La consellera va visitat les instal·lacions de la primera sala de seguretat biològica del laboratori de sanitat animal i vegetal de Catalunya, ubicat al campus de l’ETSEA de la Universitat de Lleida. El centre té capacitat per analitzar prop de 450.000 mostres de 6.000 explotacions a l’any per reforçar la vigilància sanitària de malalties animals i plagues, com ara la PPA o la Xylella fastidiosa.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats

Amb el suport de: