Lleida
4-15° C (sol)
97% 26 km/h


L’abstenció d’ERC frena una ILP per declarar l’independènciaJxCat discrepa del seu soci i vota a favor de la proposta al Parlament


La Mesa del Parlament va rebutjar ahir la iniciativa legislativa popular (ILP) que proposava que la cambra declarés la independència. El constitucionalisme va fer valer els seus vots davant del vot favorable de JxCat, mentre que ERC es va abstenir.

C’s i PSC-Units van usar els seus tres vots per votar en contra, davant dels dos de JxCat, que va votar a favor d’admetre la ILP, i dels altres dos d’ERC, que es va abstenir. La iniciativa, presentada pel col·lectiu Unitat per la Independència, reclamava que la cambra tornés a declarar la secessió, Catalunya es constituís com a país independent i s’obrissin negociacions amb l’Estat espanyol.

Fonts parlamentàries han explicat que els àmbits que poden ser matèria d’ILP estan regulats per una llei del Parlament i no s’hi inclou la independència, per això ERC es va abstenir. Concretament, la llei de la iniciativa legislativa popular estableix que només poden ser objecte d’una ILP “les matèries sobre les quals la Generalitat té reconeguda la seva competència i el Parlament pot legislar, d’acord amb la Constitució i l’Estatut d’autonomia”. És per aquest motiu que s’han rebutjat diverses ILP en el passat per no adequar-se al que preveu la llei.

Després de la votació, el President del grup parlamentari d’ERC, Sergi Sabrià, va considerar que la ILP seria només un “gest de cara a la galeria”. D’altra banda, el vicepresident primer de la Mesa, Josep Costa, va rebutjar que la Mesa actuï com a “òrgan censor” i citant l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell va defensar que la cambra catalana “ha de ser el temple del debat”. En roda de premsa des de la sala de premsa del Parlament, Costa va explicar que el seu grup va votar a favor perquè “ha de ser possible debatre de tot independentment de si s’està a favor o en contra de la iniciativa”. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats