Lleida
-2/9° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


L'advocat de Forn creu que els polítics presos quedaran en llibertat quan acabi el judiciXavier Melero creu que la sentència es coneixerà a l'octubre i demanarà que el candidat de JxCat a Barcelona pugui assistir al primer ple del nou ajuntament


L'advocat de l'exconseller d'Interior Joaquim Forn, Xavier Melero, ha pronosticat aquest dimecres que els polítics empresonats quedaran en llibertat quan acabi el judici al Tribunal Suprem. Segons ell, ara mateix "l'únic argument que queda és el risc de fugida en ple judici; quan acabi el judici, aquest argument desapareix" i per això demanarà la seva llibertat, cosa que espera que el tribunal accepti. De fet, considera que "l'error fonamental" del Suprem és la presó preventiva.

"Aquest judici, sense presó preventiva, seria una altra cosa", ha assegurat. El lletrat ha dit que demanarà al Suprem que Forn pugui assistir a l'Ajuntament de Barcelona a la presa de possessió com a regidor, perquè és un acte que ha de ser presencial. En canvi, veu "agosarat" que Carles Puigdemont vagi a Madrid a recollir l'acta d'eurodiputat.

En una entrevista a RAC1, Melero ha dit que creu que el judici ha anat bé per les defenses, i creu que la "millor sentència possible" seria una condemna per desobediència greu al Tribunal Constitucional, que comportaria una inhabilitació de dos anys per a càrrec públic. Com que els presos hauran passat dos anys a presó, tindrien dret a una indemnització per mal funcionament de l'administració, ha dit. Segons ell, el judici acabarà a mitjans de juny i la sentència no creu que estigui publicada abans d'octubre. 

En tot cas, creu que "la versió exculpatòria no ha estat desvirtuada" i veu impossible una condemna per rebel·lió, "tant la clàssica com la postmoderna". Tampoc hi veu sedició, tot i que l'advocacia de l'estat, segons ell, "veu claríssima la sedició perquè els ciutadans van impedir l'accés de la policia als centres de votació, però això sovint, col·lideix amb el dret a manifestació, i cal que s'apliqui molt restrictivament". "La violència és insignificant, no serveix per fonamentar la crisi d'estat que suposa el delicte de conspiració", ha afegit. 

"La discussió és de temptatives, es volia disposar de diners públics per destinar-los a un referèndum, però en algun moment algú va desistir i va posar els mecanismes administratius al servei de la Generalitat perquè no passés", ha conclòs.

Sobre l'actuació policial, ha dit que "cap cos va complir la interlocutòria judicial". "Si interpretem l'ordre judicial com una prohibició de fer el referèndum, es van tancar un 5% dels col·legis electorals: els que van tancar la Policia Nacional i la Guàrdia Civil no van romandre tancats tot el dia; i Trapero va incomplir l'ordre judicial, com els altres cossos, intentant que hi hagués prudència, contenció i manteniment de la pau cívica", ha explicat. Del major dels Mossos ha dit que va ser "lleial" a les resolucions del TSJC i la fiscalia, i "va complir amb prudència i moderació el que s'havia de fer l'1 d'octubre".

De fet, creu que caldria fer l'acarament entre el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos i el comissari dels Mossos Ferran López, perquè un dels dos ha "mentit". "Per a la defensa de Forn, és un 'win-win', és igual qui guanyi, la contradicció és evident", afegeix. En canvi, creu que els ciutadans i els policies de base "potser han presentat versions esbiaixades de la realitat".

Melero també ha explicat que abans de començar les declaracions dels testimonis, ell va intentar una "negociació clandestina" amb el fiscal per evitar que declaressin tants policies i votants de l'1-O, proposant-li que es retirés un policia per cada votant, cosa que el ministeri públic no va acceptar.

Sobre les formes de les diverses parts al judici, ha dit que la vista oral "és Versalles" i el magistrat president Manuel Marchena és "Francesc d'Assís" i "exemplar", en comparació als presidents dels judicis a les audiències provincials. "No criticaré l'àrbitre mentre el partit es juga, faria mal al seu client, faré lloances a Marchena fins l'últim dia", conclou. No obstant, admet que la jornada d'aquest dimarts, ha dit que el magistrat "deuria tenir la sensació que s'abundava en determinats extrems". "Tothom ha tingut millors i pitjors moments", ha admès. "Va ser una jornada normal amb els advertiments normals", ha conclòs.

Sobre recursos a instàncies europees, ha dit que malgrat que no hi pensa, "s'ha de tenir present, però ara s'ha de guanyar el judici aquí".

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats