Lleida
4/20° C (boira i sol)
97% 26 km/hL'alcohol causa la meitat de les peticions de tractament per drogodependència a LleidaLa incidència de les adiccions de cocaïna i heroïna a la demarcació està per sota de la mitjana catalana


Els problemes vinculats amb la drogodependència van fer que 151 persones haguessin d'iniciar un tractament a la demarcació de Lleida durant el 2018. D'aquests, 139 van ser atesos pels Centres d'Atenció i Seguiment de les Drogodependències (CAS) de la Regió Sanitària de Lleida i 12 en el CAS de Solsona. L'alcohol és de llarg la substància causant de més inicis de tractament, ja que representa el 50,4% de casos atesos. Igualment, la cocaïna representa el 15,8% dels casos, el cànnabis el 14,4% i una categoria coneguda com ‘altres’, que alberga tot un ventall de drogues minoritàries, representa el 15,1%. 

La demarcació de Lleida té el consol de registrar una afectació menor de les drogues ‘dures’ o il·legals, ja que en el total de Catalunya, la cocaïna per exemple representa el 24% dels casos (a Lleida el 15,8%) i l'heroïna el 12% (a Lleida l'heroïna és minoritària, sent el 2,2% dels casos). Al mateix temps, les regions sanitàries de Lleida i del Alt Pirineu i Aran van registrar una mitjana d'aproximadament cinc casos per cada 10.000 habitants, mentre que la mitjana catalana està en 18,5 casos. El regnat de l'alcohol com a addicció majoritària no és nou, ja que està enquistat des de fa més de 20 anys, provocant la majoria de peticions d'ajuda. Sobre la diferència entre sexes, cal dir que els homes representen una folgada majoria, sent 3 de cada 4 casos. No obstant això, per a aquelles drogues amb major acceptació social (cànnabis, alcohol i tabac), la diferència entre sexes es tendeix a igualar. 

Entre les drogues ‘dures’, destaca el repunt de la cocaïna, ja que a tota Catalunya han augmentat les peticions d'ajuda en els últims tres anys, després de sis anys de caiguda. No obstant això, d'aquests només un 38% demanen tractament per primera vegada, mentre que fa deu anys eren el 60%. Segons va explicar l'ACN, el subdirector general de Drogodependències, Joan Colom, va puntualitzar ahir que les dades d'assistència no són un reflex “directe” del consum, però si un “indicador fiable”. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats