Lleida
10 / 21° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


L’Animac homenatja el pioner de l’‘stop motion’ Ladislas StarewitchLa neta del creador polonès presenta la seva retrospectiva


La 23a Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya va omplir la Llotja i el CaixaForum de públic i professionals al llarg de la segona jornada.

Un dels moments més destacats del dia va ser l’homenatge d’Animac al polonès –nascut a Rússia– Ladislas Starewitch (1882-1965), pioner i referent absolut de l’animació stop motion de tots els temps, que va comptar amb la presència de la seva neta i conservadora del llegat del creador Béatrice Martin-Starewitch, encarregada de presentar la seva retrospectiva formada per quatre títols creats entre els anys 1912 i 1949.

La jornada va començar amb una multitudinària Trobada stop motion, una conversa oberta entre els convidats espacials d’Animac –els premiats Peter Lord i Katariina Lillqvist, Mark Osborne, Vicente, Chris Lavis, Maciek Szczerbowski o César Díaz Meléndez, entre molts altres– i el públic.

Un altre dels punts neuràlgics va ser l’Incubator, en què van presentar-se projectes de joves creadors davant un jurat format per professionals i artistes. A més, va rebre moltes visites els tallers l’Animacrea, la pantalla oberta Open Screen i l’Espai Kids, dedicat als més petits. Tampoc va faltar l’espai Market Pitch, on es van presentar les activitats i serveis del sector; i les Portofolio Sessions, unes trobades entre profesisonals i talents emergents que expliquen els seus projectes en estat embrionari.

Altre activitats van ser la conferència impartida per César Díaz, Sergio Lara, Cristina Acuña i Sonia Iglesias, representants espanyols en el llargmetratge d’animació Isla de Perros, de Wes Anderson; una altra conferència d’Anna Solanas i Marc Riba –fundadors de l’estudi barceloní I+G Stop Motion– o l’estrena a Espanya de la sèrie The Shivering Truth, que va comptar amb la presència del seu creador Vernon Chatman.

La jornada d’avui dissabte de l’Animac tindrà com a cites destacades les masterclass de Peter Lord (17.30 hores), de qui també es podrà veure la seva retrospectiva i Katariina Lillqvist (12.30), a la Llotja. Entre les projeccions, cal destacar la de Bob Esponja. La pel·lícula (CaixaForum, 11.00 hores) en homenatge al seu creador Stephen Hillenburg, mort al novembre de l’any passat. A més, continuaran durant tot el dia les projeccions de curts i el Petit Animac.

Per finalitzar la tercera jornada, el Cafè del Teatre i el bar musical La Casa de la Bomba acolliran l’Animac de Nit. Al Cafè del Teatre actuarà Helltoons, la nova banda de SAM, que oferirà temes de pel·lícules i sèries animades amb molt metall.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats