Lleida
8/22° C (boira)
97% 26 km/hLaplana diu que ella només va parlar amb Sànchez el 20-S per indicació dels seus superiorsLi va demanar que voluntaris de l'ANC ajudessin a entrar i sortir de la seu d'Economia


La intendent dels Mossos Teresa Laplana ha assegurat aquest dimecres que ella no tenia obligació de parlar amb l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez si no era per ordre dels seus superiors, "ni donar-li explicacions ni demanar-li res", perquè "no té cap autoritat". En el seu interrogatori, ha explicat que abans del 20-S no havia parlat mai amb Sànchez i que aquell dia ho va fer tres cops sempre després que els seus superiors jeràrquics li ho indiquessin per telèfon. En els tres casos la conversa va ser per crear un passadís de voluntaris de l'ANC per entrar els detinguts a la seu d'Economia, fer un cordó de seguretat al voltant dels vehicles de la Guàrdia Civil o fer un altre passadís al vespre perquè la comitiva judicial pogués sortir.

Poc després de les 12 del migdia va rebre una trucada del comissari Joan Carles Molinero perquè parlés amb Sànchez, però es va presentar Xavier Vidal, també de l'ANC. Li va demanar col·laboració per enretirar una mica els concentrats de la façana. Poc abans de les 2 del migdia l'exconseller d'Interior Joaquim Forn va trucar al major Josep Lluís Trapero perquè parlés amb Jordi Sànchez. Ho va fer, i després Trapero va trucar a l'intendent, cosa poc habitual.

"Sànchez no és ningú"

La seva advocada i també la de Trapero, Olga Tubau, ha preguntat a Laplana si el major dels Mossos li va "ordenar" que parlés amb Sànchez. La intendent ha dit que Trapero només li va explicar que Sànchez s'havia ofert per col·laborar en la formació d'un passadís de voluntaris perquè la Guàrdia Civil pogués entrar els detinguts a Economia. Preguntada sobre si l'expresident de l'ANC prenia decisions sobre les actuacions policials, Laplana ho ha negat rotundament.

"Va venir allà amb l'única atribució de col·laborar en la formació d'un passadís, res més. Ell podia dir missa però no podia condicionar cap actuació policial. No és ningú per exigir ni interferir en les decisions i les ordres que dona la policia".

Laplana ha afegit, a més, que no va tenir cap pes en com havien d'entrar els detinguts i que tot el que pogués dir no tenia cap valor". "La seva capacitat d'influència era nul·la", ha remarcat.

També va parlar amb Sànchez per poder accedir als vehicles de la Guàrdia Civil. Sànchez no pot anar a la reunió i també hi va Vidal. Un comandament de la Benemèrita va demanar una reunió privada amb els Mossos, en concret Laplana, el responsable de mediació i el d'ordre públic. Va ser aleshores quan els va comunicar que hi havia armes llargues dins dels cotxes. Es van reunir després amb Vidal, però no li van dir que hi havia armes. Li van demanar fer un perímetre al voltant dels cotxes per accedir-hi o que els cotxes poguessin entrar al parking d'Economia. Vidal els va respondre que tenia influència sobre els membres de l'ANC, però no sobre tots els manifestants. A més, va advertir que si els guàrdies civils accedien als vehicles podria haver problemes d'ordre públic perquè podria semblar una provocació. Finalment no es va accedir als cotxes.

Cap a la tarda, el comissari Molinero la truca per dir-li que es crearia el cordó de seguretat perquè la comitiva judicial pogués sortir i per indicar-li que parlés amb Sànchez per allargar-lo uns metres, fins a prop dels cotxes policials no logotipats que eren a la Gran Via amb Balmes. Sànchez li va respondre a Laplana que no podia mantenir el cordó indefinidament i que l'avisés mitja hora abans de la sortida de la comitiva. A les 9 la Brimo va intentar crear un cordó, però va ser impossible per la forta resistència dels concentrats. Sànchez es va mostrar "molest i enfadat" amb Laplana, preguntant-li perquè s'havia fet sense voluntaris de l'ANC. Laplana li va respondre que era una decisió policial i no li havia de donar explicacions.

La intendent dels Mossos també ha negat, a preguntes de Tubau, haver mantingut mai una reunió amb membres del Govern de la Generalitat, de l'ANC, d'Òmnium o amb Trapero amb "la finalitat de tractar la creació d'un estat independent". "Mai, rotundament no", ha dit.

Laplana s'absentarà fins al final del judici

Un cop acabada la declaració, Laplana podrà absentar-se del judici. El tribunal va acceptar, a petició de la defensa, que no acudeixi a les sessions fins als informes finals perquè pateix estrès posttraumàtic. A la vista hi ha acudit, a banda de la seva família, el coordinador del PDeCat, David Bonvehí, Ferran Bel, també del PDeCat, i el director general dels Mossos, Pere Ferrer.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats