Lleida
8/22° C (boira)
97% 26 km/hL'arquebisbe d'Urgell diu que ''acollir refugiats és un deure indefugible d'Europa''Joan Enric Vives assegura a la seva glossa setmanal que "no ens podem tancar en l'egoisme".


L'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan Enric Vives, afirma que "reivindicar el dret d'asil, fomentar l'acollida i generar actituds solidàries cap als refugiats que escapen de la violència, és un deure indefugible per part dels països europeus ".

En la seva glossa setmanal, titulada "Respectar els drets de refugiats i immigrants", Vives recorda que "aquest estiu hem viscut amb molta preocupació la sort de diversos vaixells sobrecarregats de persones buscant refugi, que enmig de la Mediterrània els havien recollit quan estaven a la deriva -com obliguen els tractats de mar- ".

L'arquebisbe subratlla que les persones migrades "buscaven refugi en països europeus veïns, a l'Europa que presumeix de ser bressol dels drets humans" i que van poder desembarcar "després de moltes negociacions" malgrat que "són persones que fugen de situacions d'injustícia i que busquen un futur millor ".

"No ens podem tancar en l'egoisme", advoca el prelat, que indica que la Bíblia explicita que cal ajudar les persones que emigren, tal com han recordat recentment les organitzacions catòliques que integren a Espanya la xarxa "Migrants amb Drets" -caritas, CONFER, Justícia i Pau, i la Comissió Episcopal de Migracions de la CEE-.

Aquestes organitzacions van denunciar falta d'iniciativa de molts governs envers les persones rescatades a bord dels vaixells de socors "com ara Open Arms", afegeix l'arquebisbe que addueix també que "els països europeus que al final acaben necessitant a les persones immigrades, ja que Europa envelleix ràpida i perillosament ".

"Cada vida compte, cada ésser humà és insubstituïble i és un projecte de futur. És una qüestió d'humanitat que ni una sola d'aquestes vides es trunqui. És també un deure ètic de la Unió Europea i els seus Estats membres arbitrar respostes eficaces i respectuoses amb els drets humans davant d'aquestes situacions ", recalca Vives.

"La manca de resposta -afegeix- suposa un incompliment flagrant dels acords internacionals i una gravíssima responsabilitat per omissió, davant les morts que es puguin arribar a produir en el present i en el futur".

Per això, insta els poders públics a "arbitrar una solució a les situacions de greu desemparament que s'estan vivint a la Mediterrània" i a "liderar el coratge polític necessari per concedir la protecció urgent que necessiten".

Joan Enric Vives reprodueix el missatge del papa Francisco per a la propera Jornada Mundial del Migrant i el Refugiat, que se celebrarà el 29 de setembre, i abunda que "la resposta al desafiament plantejat per les migracions contemporànies es pot resumir en quatre verbs: acollir, protegir, promoure i integrar, que expressen la missió de l'Església en relació a tots els habitants de les perifèries existencials ".

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats