Lleida
21/40° C (sol)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


L’embassament d’aigua potable d’Almacelles queda inutilitzat per l’aparició d’una alga ‘invasora’No és tòxica però aporta un gust “desagradable”


A l’embassament d’aigua potable d’Almacelles ha aparegut una alga anomenada Geosmina que ha afectat el líquid.

Tot i que aquesta microalga no és tòxica, produeix un gust “desagradable” a l’aigua que la fa del “tot inapropiada per a l’ús de boca”. El consistori diu que ha aparegut arran de la crisi climàtica, després de la gran sequera patida durant aquest estiu, que va comportar un canvi en l’origen del subministrament de l’aigua que transcorre pel Canal d’Aragó i Catalunya. Amb aquest canvi, de l’embassament de Joaquín Costa al de Santa Anna, i les altes temperatures registrades ha aparegut aquesta microalga per tot l’embassament. 

Davant d’aquesta situació, el que s’ha fet des de l’ajuntament és construir un bypass per facilitar l’aigua de manera directa a la planta potabilitzadora sense que passés per l’embassament i que aquesta no estigués contaminada. Però per poder solucionar tot el problema cal fer un tractament a l’aigua de l’embassament i adquirir uns filtres mitjançant llit de carbó actiu granular posterior a l’actual sistema de filtració per arenes de sílex que treguin el mal sabor de l’aigua, segons explica el consistori. 

Aquesta inversió està valorada en 150.000 euros. A més  d’aquesta primera actuació, en caldrà una altra consistent en l’adequació de l’embassament que comportaria un buidatge, neteja, anivellament de talussos i l’aplicació d’una làmina de geotèxtil i d’HPDE d’1,5 mm de 32.000m2 soldada per permetre una neteja periòdica. Aquesta segona actuació requeriria d’una inversió aproximada addicional de 400.000 euros. Aquestes inversions, d’una manera o altra, es veuran reflectides en el preu final que caldrà abonar per l’abastiment d’aigua potable. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats