Lleida
5/13° C (boira i sol)
97% 26 km/h

9 desembre 2019

Les famílies van retallar la despesa un 30% en plena crisi i van estalviar més ''per precaució''Els hipotecats i els menors de 45 anys són els que més van aportar a l'augment de la taxa d'estalvi entre el 2007 i el 2013, segons el Banc d'Espanya


Les famílies van retallar la seva despesa mitjana un 30% entre el 2007 i el 2013, en plena crisi econòmica, i van augmentar també la taxa d'estalvi, segons un informe del Banc d'Espanya publicat aquest dilluns. Així, si la taxa d'estalvi el 2007 era del 5,6% de la renda disponible, va pujar fins a l'11,3% el 2009 i es va situar al voltant del 10% en els anys següents, fins a tornar a baixar al 5,9% l'any passat, amb la millora de la situació. El Banc d'Espanya atribueix l'increment de l'estalvi a la "precaució" de les famílies per la crisi. Els que més van contribuir a l'augment de la taxa d'estalvi van ser els hipotecats, responsables del 68% del creixement, i els menors de 45 anys, que representaven el 80% del pes en la pujada de l'estalvi.

"L'existència d'un motiu de precaució, vinculada a la incertesa sobre la feina, poden explicar una part significativa tant de l'augment de l'estalvi a les llars espanyoles durant la crisi (2007-2013) com la seva posterior reducció", afirma el Banc d'Espanya.

Segons l'entitat, de fet, tot i que habitualment tendeixen a estalviar més els treballadors amb contractes temporals que els fixes, l'estalvi per precaució durant l'última crisi es va notar, també, entre els treballadors amb contractes indefinits.

"Més enllà del tipus de contracte laboral, les llars que percebien una major probabilitat de perdre la feina van mantenir nivells de despesa inferiors a la resta", afegeix el Banc d'Espanya.

Fora dels escenaris de recessió, quan un treballador s'acosta al final del seu contracte temporal, gasta un 8% menys els dos trimestres previs a la conversió en fixe, i puja la despesa un 23% quan se li renova la feina i el trimestre en què és indefinit. "Quan el risc de perdre la feina és elevada, les llars redueixen el consum per augmentar-lo quan el risc es mitiga", indica l'entitat.

Pel que fa als hipotecats, el Banc d'Espanya certifica que van registrar una caiguda "intensa" de la despesa durant la crisi, vinculada a l'existència de pagaments fixes relatius a la devolució del préstec que "ocasiones que, davant de qualsevol caiguda de la renda, l'ajust de la despesa es concentri de manera significativa en la resta de béns".

Així, la taxa d'estalvi en els propietaris d'una llar sense cap hipoteca va ser d'un 5,2% en plena crisi, mentre que entre els hipotecats es va disparar al 19,3% i entre els que estaven de lloguer al 14,5%.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats

Amb el suport de: