Lleida
16/30° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


Les presons analitzen si els líders de l’l-O poden passar el confinament a casa sevaEl Tribunal Suprem adverteix que deixar sortir els presos independentistes podria ser un delicte


Les presons estan analitzant si els interns classificats en 100.2 poden passar el confinament a casa seva, segons ha informat la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima.

Els requisits per accedir-hi són tenir un baix risc de reincidència i disposar d’un domicili. La consellera de Justícia, Ester Capella, va apuntar que cal “que hi hagi menys gent” a les presons en l’actual context i per això ha demanat a les direccions dels centres penitenciaris que “analitzin bé el que permet la llei”. 

Ha obert la porta a més tercers graus, el 69% dels qual es troben en confinament a casa seva, però també si poden estar en la mateixa situació els 100.2, classificació en que es troben els independentistes presos.

L’objectiu de Justícia és reduir al mínim la població penitenciària reclusa a les presons catalanes i per això ja va començar a aplicar l’article 86.4 en els tercers graus, que ja dormien a casa de dilluns a divendres i que passen a fer-ho tots els dies.

Ara, els centres penitenciaris estudien, “un per un”, l’evolució i el pronòstic dels segons graus amb 100.2, que surten a treballar, fer voluntariat, formació, tractament o tenir cursa de persones grans, sortides que han quedat suspeses des de l’inici de l’emergència sanitària. Abans de l’emergència sanitària, hi havia 157 segons graus amb 100.2 i amb l’arribada de la pandèmia, la Generalitat n’ha progressat 57 al tercer grau. Per tant, ara queden 101 presos dins del 100.2, segons va informar Justícia. Per analitzar aquestes situacions se celebraran juntes de tractament extraordinàries que faran una lectura “no restrictiva” del reglament penitenciari. En cas que s’aprovi, la mesura quedarà “automàticament revertida” un cop s’acabi l’emergència sanitària. 

D’altra banda, el Tribunal Suprem va avisar a les presons catalanes que deixar que els líders independentistes passin el confinament a casa pot ser un delicte de prevaricació. En un breu comunicat, fonts de l’alt tribunal van afirmar que, en cas que les juntes de tractament dels centres penitenciaris ho acordin, demanaran explicacions a la direcció i a les juntes perquè “a la major brevetat expliquin el fonament jurídic que justifica aquesta decisió” i s’identifiqui “de forma nominal” els funcionaris que han votat a favor d’aquest acord. 

Budó insinua que és el Suprem qui prevarica amb l’avís als funcionaris

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, va insinuar que és el Tribunal Suprem qui prevarica amb l’avís a les juntes de tractament sobre el confinament dels líders independentistes empresonats. Durant la roda de premsa telemàtica d’ahir al migdia, la consellera de Presidència va demanar al Suprem que “deixi treballar” a les juntes de tractament. Budó creu que hi ha base legal perquè els “presos polítics” puguin agafar-se a aquesta mesura.

“No ha estat mai justícia, sempre ha estat venjança”, va lamentar l’expresident Carles Puigdemont al seu compte de Twitter. L’ara eurodiputat de JxCat va concloure, referint-se al Suprem: “Miserables prevaricadors que apliquen el dret de l’enemic”.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats