Lleida
5/14° C (boira i sol)
97% 26 km/hL'escola concertada creu “insuficients” els recursos que rep de la GeneralitatEls 28 centres participants es reuneixen a Lleida i veuen en la baixa natalitat un dels seus obstacles


Les escoles concertades de Lleida van celebrar ahir al Palau de Congressos-La Llotja la primera trobada del sector, amb 28 escoles de les aproximadament 40 que hi ha a la demarcació, en la primera trobada que organitza la Xarxa Escola Concertada.

Els assistents van compartir els reptes i els principals problemes del sector que, segons van manifestar Carlos Camí, President de la Confederació de Centris Autònoms d’Ensenyament de Catalunya, i Enric Puig, Secretari General de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, giren entorn a dues qüestions principals: la baixa natalitat i la insuficiència del concert. Puig afegeix una tercera, que és la crisi econòmica. Considera que els baixos sous no permeten a les famílies poder pagar l'escolarització dels seus fills en una escola concertada.

Segons va explicar Camí, hi ha poc més de 700 escoles concertades a Catalunya, unes 40 d'elles en la demarcació de Lleida. Aquests centres acullen fins a 367.000 alumnes, que suposen el 33% dels escolaritzats catalans dins de les branques obligatòries.

“Segons la llei d'educació espanyola i catalana, l'ensenyament és gratuït, però a l'hora de la veritat l'escola concertada no rep els diners suficients perquè sigui gratuït i això l'han d'aportar els pares”, explica Puig, que considera la no gratuïtat “el problema més greu”.

Respecte a la baixa natalitat, Puig i Camí coincideixen que es tracta d'un problema que afecta a tot el sector de l'educació. “Ara afecta a l'escola però afectarà el país en uns anys”, afirma Camí. De cara al futur del sector, Puig considera que si no s'arriba a la gratuïtat de les places tindran nombrosos problemes. Per part seva, Camí considera que l'escola concertada porta “molts anys” present en la societat i creu que “continuarà en aquesta línia”.

La regidora Marta Gispert va acompanyar durant la inauguració a la directora general de Centres Concertats i Centres Privats del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Pilar Contreras, en un acte que va homenatjar la morta Maria Jesus Cabau, qui va ser defensora dels drets dels nens i nenes en el Ajuntament de Lleida i exdirectora de Lestonnac.

Durant la trobada, amb un miler de persones, es van realitzar ponències a càrrec de Francesc Torralba, Doctor en Filosofia i Director de la Càtedra Ethos d’ètica aplicada a la URL, Carlos Camí i Enric Puig.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats