Lleida
14/29° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


L’Estat destina 13 milions d’euros en ajudes als cinemes per poder pal·liar els efectes del Covid-19El sector valora les “bones intencions”, demana saber com es concretaran, i afirma que la reobertura està sent “baixa”


El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va publicar ahir la convocatòria d’ajudes directes per valor de 13.252.000 euros per sufragar les mesures sanitàries que hagin adoptat les sales d’exhibició cinematogràfica per frenar el coronavirus, així com les destinades a fer visible la reobertura dels cinemes.

La quantia màxima d’aquestes dependrà del nombre de pantalles de què disposi cada sala d’exhibició cinematogràfica. Així, d’acord amb el text del BOE, 8.000 euros serà la quantitat màxima per a sales amb una única pantalla. Aquesta quantitat s’augmentarà fins a 14.000 euros per a complexos cinematogràfics amb 2 pantalles, fins a 20.000 euros per als quals disposin de 3, 4 o 5 pantalles; fins a 26.000 euros per als de 6, 7 o 8 pantalles; i fins a 32.000 euros per als quals comptin amb més de 8 pantalles.

El gerent del Circuit Urgellenc, Pere Aumedes, va explicar ahir a LA MAÑANA que són unes ajudes que “van ser publicades al mes de maig” i que concreten “només els materials que cada cine ha comprat per fer front a la pandèmia”. De totes maneres, Aumedes valora la mesura com un gest de “bones intencions” malgrat que afirma que li agradaria saber com es concretaran. La convocatòria publicada al BOE, a banda de les ajudes econòmiques, també parla de promocionar la reobertura de les sales i de l’assistència dels escolars als cinemes, així com de la importància d’anar a veure pel·lícules europees. 

Les persones físiques o jurídiques titulars de sales d’exhibició cinematogràfica o de complexos cinematogràfics -han d’estar inscrites en el Registre Administratiu d’Empreses Cinematogràfiques de l’Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals amb anterioritat a la publicació d’aquesta convocatòria- tenen de termini quinze dies -a comptar des del matí- per sol·licitar els ajuts. D’altra banda, el BOE ha publicat també les ajudes, mitjançant concurrència competitiva, a la producció de curtmetratges realitzats. La Direcció General de l’Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals compta amb un pressupost de 300.000 euros per repartir entre empreses productores independents. La quantia màxima de l’ajut que es concedeixi serà de 70.000 euros per pel·lícula beneficiària i és compatible amb la concedida a “curtmetratge sobre projecte”.

reobertura “baixa”

Aumedes explica que la reobertura de les sales i la resposta del públic està sent “baixa” i que es nota el neguit dels espectadors per l’onada de rebrots a Catalunya i l’Aragó que “tant ens està perjudicant”. En aquest sentit, recorda que encara hi ha sales tancades com a Mollerussa, Balaguer, o Solsona però remarca que els cinemes són “llocs molt segurs, on es guarden les distàncies i garanteixen totes les mesures”.

Per últim apunta que estan sobrevivint a aquests mesos de pandèmia gràcies a l’autocine i les projeccions a l’aire lliure. “De moment, aquesta és la nostra taula de salvació”, afirma.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats