Lleida
5/13° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


L’Estat prohibirà a partir d’avui vendre a pèrdues per garantir uns preus justos als pagesosEs tracta d’un decret llei que s’anticipa, amb mesures urgents, a la reforma “profunda” de la llei de la cadena alimentària


El Consell de Ministres d’avui aprovarà un Reial Decret Llei que contempla obligar a les operadores de la cadena agroalimentària a abonar un “preu igual o superior al cost de producció”, de manera que no es pugui comercialitzar a un preu inferior. 

L’esborrany, al qual va tenir accés ahir EFE, estipula que es prohibirà a la baula que faci la venda final del producte “repercutir a cap dels operadors anteriors” despeses derivades de la seva política comercial en matèria de preus. Per calcular aquest cost de producció –que a partir d’ara s’exigirà que figuri en els contractes– es tindrà en compte una sèrie de “factors objectius” que, en el cas de les explotacions agràries, aborda la despesa en llavors, fertilitzants, combustibles, energia, maquinària, alimentació animal o mà d’obra. 

D’altra banda, també es farà pública la identitat de les empreses que cometin infraccions “greus i més greus” a la llei de la cadena alimentaria amb objectius “dissuasius però també punitius”. Cal tenir en compte que aquestes mesures s’anticipen a la reforma “en profunditat” que s’ha de fer de la cadena alimentària. Un paquet de mesures que també recullen una bonificació per aquells empresaris que converteixen contractes temporals de treballadors eventuals agraris en contractes indefinits sota la modalitat de fixos discontinus. 

Aquest decret llei que s’aprovarà avui ha generat les primeres reaccions de les organitzacions agràries. Per part d’ASAJA, el seu president Pere Roqué va afirmar que “és un primer pas però falten mesures d’acompanyament l’Estat reconeix que es comprava a pèrdues”. En aquest sentit, Roqué diu que aquestes mesures “són gràcies a les persones que vam sortir al carrer” i demana “que se sancionin als que vulguin comprar amb preus a la baixa”. 

Pel que fa a Unió de Pagesos, Francesc Pena va exposar que “faltarà acabar de llegir les excepcions i s’haurà de veure com es controla”. Pena defensa que “ha d’anar acompanyada d’una partida pressupostària, sinó és paper mullat”. I respecte a JARC, David Borda va explicar que “no volem veure reflectit el cost de producció en la venda final perquè és una cosa interna”. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats