Lleida
3/12° C (boira i sol)
97% 26 km/h

9 desembre 2019

L'incendi avança sense control a Gran Canària, amb 4.000 evacuatsEl foc entra al Parc de Tamadaba, una joia mediambiental


L'incendi forestal declarat aquest dissabte a Valleseco (Gran Canària) avança sense control, sense que fins al moment els nombrosos efectius i mitjans de lluita contra el foc puguin aturar-lo, i ha arribat a entrar al Parc Natural de Tamadaba, una de les joies mediambientals de l'illa. El parc té 7.538 hectàrees i pertany als municipis d'Agaete, Artenara i San Nicolás, al centre i nord-oest de Gran Canària. A Tamadaba s'hi troba un dels pinars naturals millor conservats de Gran Canària i és un lloc de gran diversitat ecològica.

El foc ha provocat el desallotjament d'unes 4.000 persones de quaranta nuclis poblacionals i ha afectat entre 1.500 i 1.700 hectàrees. El president de les Canàries, Ángel Víctor Torres, ha afirmat que és un incendi "molt virulent", "no està contingut, ni de bon tros estabilitzat ni controlat" i ja s'ha produït "un desastre" mediambiental. "És una situació tremendament complicada", ha dit Torres, que ha subratllat que l'objectiu és preservar per damunt de tot la seguretat de les persones.

El foc manté dos flancs actius, però és la seva capçalera la que presenta més virulència i la que ha arribat al Parc Natural de Tamadaba. En l'extinció treballen per torns entre 600 i 700 efectius així com deu mitjans aeris, entre helicòpters, avions i hidroavions, i s'han tallat 11 carreteres, totes les que condueixen a la zona afectada.

Les condicions meteorològiques d'aquest diumenge a la Gran Canària eren adverses, amb temperatures altes, vents d'uns 50 quilòmetres per hora i una humitat inferior al 30 per cent. A la zona afectada pel foc hi ha molts arbres, les copes s'estan cremant, el que fa difícil controlar-ho, ha destacat Torres.

A més, hi ha barrancs molt estrets, de difícil accés, que condueixen i estenen el foc, i el vent està canviant i podria modificar la trajectòria de les flames. El president del Consell de Gran Canària, Antonio Morales, ha afirmat que l'incendi és "molt voraç".

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats

Amb el suport de: