Lleida
4/20° C (boira i sol)
97% 26 km/hL'Iran admet que va fer caure per error l'avió en creure que era un míssilEn donen la culpa a un error humà a causa de l'escalada de la tensió amb els EUA


L'Iran va admetre finalment aquest dissabte que va fer caure l'avió ucraïnès amb 176 persones a bord i ho va atribuir a "un error humà", en creure que era un míssil de creuer a causa de la situació d'alerta regnant per la escalada de la tensió amb els Estats Units.

El "mea culpa" va arribar després de dues jornades en què les autoritats iranianes van negar la hipòtesi de que en fossin els responsables, tot i que diversos països com Canadà ja havien denunciat que un míssil terra-aire va arribar l'avió.

Les Forces Armades van reconèixer que el Boeing 737 de Ukranian International Airlines (UIA), que es va estavellar dimecres passat a sud de Teheran, va ser abatut "involuntàriament i per un error humà".

Segons el comunicat, la decisió es va deure al fet que l'avió, que cobria la ruta Teheran-Kíev, es va situar prop d'un centre militar de la Guàrdia Revolucionària amb "una alçada i una posició de vol d'un objectiu enemic".

Per la seva banda, el comandant de la Força Aeroespacial de la Guàrdia Revolucionària, Amir Ali Hayizadeh, va assumir en una compareixença televisada la responsabilitat i va explicar que l'operador de sistema de defensa va confondre l'aparell amb "un míssil de creuer".

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats