Lleida
8/22° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


Lleida encara ‘conserva’ plaques franquistes als habitatges socials‘La Mañana’ localitza 17 cartells, però segur que n’hi ha més


Al menys resta una vintena de plaques de l’antic ‘Ministerio de Vivienda’ del dictador Franco en edificis de la ciutat de Lleida, tot  i que la Paeria només té constància de l’existència d’una d’elles. 

Des de fa tres anys s’han retirat centenars de plaques franquistes dels habitatges de protecció oficial de Lleida, però de cap manera estan eradicades i, per tant, s’incompleix la Llei de Memòria Històrica. Aquesta estableix que “les administracions públiques, en l’exercici de les seves competències, prendran les mesures oportunes per a la retirada dels escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col·lectiva, de la revolta militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura”.

No obstant això, aquest diari ha pogut descobrir fins a un total de 17 plaques franquistes, encara que sens dubte han de quedar més a les façanes d’edificis de mitjans del passat segle. Es tracta de les antigues plaques metàl·liques del Ministerio de Vivienda i, en concret, del Instituto Nacional de Vivienda, on resa: “Esta casa está acogida a los beneficios de la Ley de 15 de julio de 1954” o “de 13 de noviembre de 1957”. En un lateral hi ha un escut amb el jou i les fletxes, símbol de la Falange espanyola. Tot i que les plaques són molt similars, hi ha dos o tres models diferents i solen estar col·locades sobre o prop de la porta d’entrada de les cases. 

Les plaques censades per LA MAÑANA se situen, sobretot, als barris perifèrics. La Bordeta, per exemple, disposa de 10 cartells d’aquest tipus i al barri de la Mariola s’han detectat tres. A Cappont s’han localitzat dues i una a Balàfia, encara que en aquest cas és del Ministerio de Trabajo i fa referència a una llei de 1948. Curiosament, en aquesta placa no es veu el jou i les fletxes. També hi ha una altra placa al Passeig de Ronda, 23. Cal constatar que a les zones on queda més simbologia d’aquest tipus, és evident que s’han retirat o arrencat moltes d’elles perquè encara queda el rastre. Segurament, les que queden han passat desapercebudes o, senzillament, els veïns que hi viuen no han volgut retirar-les. 

Cal recordar que el març del 2017, la Paeria, amb la col·laboració de la Federació d’Associacions de Veïns de Lleida (FAVLL) i l’empresa Petrolis Independents, va retirar 269 plaques franquistes en tot just uns dies. Va ser arran d’una polèmica quan l’exalcalde Àngel Ros va dir que la Paeria no destinaria recursos a retirar els símbols i va instar a qui els molestessin a “agafar una escala i un tornavís i arrencar-los ells mateixos”. Aquestes declaracions van fer que diversos col·lectius es mobilitzessin en una campanya que es va anomenar “Acaba amb la placa”. En aquell moment es va informar que constaven 341 en el cens de Memorial Democràtic, però 66 elements ja s’havien retirat amb anterioritat; 4 es van mantenir per voluntat dels veïns i dos no va ser possible arrencar-los per motius tècnics. 

En l’actualitat, el cens de simbologia de Memorial Democràtic afirma que hi ha 7 plaques d’ahibtatges en diferents punts de la ciutat, però la informació és del tot incorrecta o no està actualitzada. De fet, només una d’elles està col·locada, mentre que les altres sis ja estan retirades. 

Llistat

LA BORDETA (10) 

Carrer Alfès, 6 Avinguda d’Artesa, 5 Hostal de la Bordeta, 7 Ignasi Bastús, 31 Miquel Serra, 28?Les Roses, 39 y 47 Bellavista, 36 y 40, Sant Jaume, 10 

LA MARIOLA (3) 

Carrer Júpiter 9 y 15 Music Vivaldi, 27 

CAPPONT (2) 

Doctora Castells, 30 Comptes de Vinatesa 3-5 

BALÀFIA 

Cartoixà Telm, 10 

CENTRE 

Passeig Ronda, 23 

Lleida Lliure de Franquisme insta la Paeria a retirar-les 

La plataforma Lleida Lliure de Franquisme instarà la Paeria a retirar totes les plaques en compliment de la llei de la Memòria Democràtica. De fet, la portaveu de l’entitat Rosa Peñafiel va afirmar que, en principi, “pensàvem que ja no hi havia plaques d’aquest tipus als carrers de Lleida”.

Davant la troballa de 17 elements per part de LA MAÑANA va dir que “caldrà prendre mesures per acabar d’una vegada amb la connivència que hi ha hagut històricament amb el franquisme”. Segons ella, si encara hi ha símbols franquistes a la ciutat és, en bona part, perquè la Paeria no ha fet un cens exhaustiu. També va instar els veïns dels edificis que mantenen aquests símbols a retirar-los el més aviat possible. “No es poden excusar en el fet que es tracta d’edificis privats perquè, en primer lloc, la llei els obliga a eliminar-los i perquè, a més, es tracta d’habitatges de protecció oficial promoguda per l’administració”. 

Per la seva banda, la Paeria va informar que en tenen constància d’un total de 14 símbols franquistes i, entre ells, només una placa d’habitatge, la qual cosa és incerta com es demostra en aquest reportatge. Pel que fa als elements més fàcils de retirar, la Paeria creu que cal comunicar-ho i pactar amb els veïns afectats. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats