Lleida
17/30° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


Lleida va patir la crema intencionada de 210 contenidors el 2019 i es van detenir o s'investiguen 13 presumptes piròmansCreixen un 12% les denúncies per delictes sexuals perquè "cada cop les dones són més valentes a l'hora de denunciar-ho"


Lleida va patir la crema intencionada de 210 contenidors l'any 2019, uns fets que van portar a la detenció de set piròmans, mentre s'investiga sis persones més. En el marc de la Junta local de seguretat també s'ha informat que en el darrer any van augmentar un 12% les denúncies per delictes de naturalesa sexual (agressions, abusos i maltractaments) respecte al 2018, fet que les autoritats atribueixen a una major conscienciació de les dones a l'hora de denunciar-los. Durant el 2019 es van registrar 18 accidents en què es van veure implicats patinets elèctrics i altres vehicles de mobilitat personal. D'altra banda, s'ha anunciat la suspensió de la 14a edició de la fira Petitàlia, que s'havia de celebrar el 21 i 22 de març a Fira de Lleida.

Els Bombers de la Generalitat van efectuar l'any passat 210 actuacions a la ciutat relacionades amb la crema de contenidors, que en alguns casos també van afectar vehicles estacionats al costat. En relació amb els fets, la Guàrdia Urbana va detenir set piròmans, després de sorprendre'ls 'in fraganti', mentre el cos i els Mossos d'Esquadra n'investiguen sis més.

L'alcalde Pueyo ha lamentat que cap d'aquestes persones acabés entrant a presó i, en aquest sentit, ha anunciat que demanarà reunir-se amb la fiscalia i amb el president de l'Audiència de Lleida per traslladar-los aquesta preocupació perquè "genera un nivell d'alarma que la ciutat no es pot permetre". Així mateix, Pueyo ha posat de relleu "l'elevat cost" que suposa a la Paeria la reposició d'una quantitat considerable com aquesta de contenidors, amb un valor estimat d'uns 126.000 euros.

Augmenten un 12% les denúncies per delictes sexuals i maltractaments en l'àmbit domèstic

Durant la Junta local de seguretat de Lleida, també s'ha informat que els delictes de naturalesa sexual com ara agressions i abusos i maltractaments en l'àmbit de la llar van augmentar un 12% el 2019, respecte a l'any anterior. El director general d'Administració de Seguretat, Jordi Jardí, ho ha atribuït al fet que "cada cop les dones són més valentes" a l'hora de denunciar aquest tipus de fets delictius. Jardí ha explicat que aquest dimecres estava prevista la signatura amb la Paeria d'un protocol contra les violències sexuals als entorns d'oci, però l'absència del conseller Buch ha portat a posposar-la.

"La vida a Lleida a nivell de seguretat és extraordinàriament bona"

El director general ha destacat que "la vida a Lleida a nivell de seguretat és extraordinàriament bona" tenint en compte que en el darrer any s'han mantingut les infraccions penals a la ciutat en relació amb el 2018, mentre al conjunt de Catalunya van créixer un 10%, segons el Departament d'Interior. Tot i això, la resolució de les infraccions a Lleida va augmentar un 2,5% i les detencions que se'n van derivar van créixer un 13,5%.

Els furts i les estafes van suposar un 53% del total dels fets delictius a la ciutat, un 35,5% els primers i un 15,5% en el cas de les estafes, moltes de les quals van ser a través d'Internet. En aquest sentit, Jardí ha demanat a la ciutadania que s'imposi mesures d'autoprotecció per prevenir aquest tipus de delictes com ara evitar descuits. Així mateix, ha explicat que només un 6% dels fets delictius van ser violents, com poden ser els robatoris amb violència.

Els robatoris amb força a la ciutat van patir un descens del 10,4% el darrer any, i dins d'aquests els robatoris amb força en establiments ho van fer un 32,3% i els robatoris en domicilis un 0,6%, segons dades dels Mossos. L'alcalde ha expressat la preocupació pels robatoris de coure, tot i que han anat a la baixa, pels danys que ocasionen. Pueyo ha demanat als Mossos un increment de la "pressió" sobre els establiments dedicats a la compra aquest tipus de producte com i ha exposat que la Paeria convocarà les empreses d'aquest sector per demanar-los que no adquireixin coure i altres metalls quan la persona que vol vendre'ls no en pugui acreditar la procedència.

D'altra banda, Pueyo ha lamentat les dues víctimes mortals registrades a la ciutat el 2019 com a conseqüència d'atropellaments de trànsit, malgrat la disminució dels atropellaments en un 10,29%. La Guàrdia Urbana de Lleida va rebre l'any passat 43.227 trucades que van comportar actuacions del cos, a banda d'altres que porta a terme en l'àmbit del trànsit o la mediació, entre altres. Per la seva banda, els agents cívics van fer 7.554 advertiments a ciutadans per creuar el semàfor en vermell o no fer-ho per passos de vianants, i 2.482 a propietaris de gossos per no recollir els excrements, no dur els animals lligats o amb el morrió posat.

18 accidents amb VMP involucrats

Altrament, Pueyo ha explicat que l'any passat es van comptabilitzar a la ciutat 18 accidents en què es van veure implicats vehicles de mobilitat personal (VMP) com ara patinets elèctrics. Després que es comencés a sancionar els conductors d'aquests vehicles per incompliments de l'ordenança municipal de circulació, l'alcalde ha dit des de la Paeria s'enduriran els controls per evitar que els VMP circulin en horaris en què no estan autoritzats per determinades zones de la ciutat amb restriccions d'aquest tipus com ara l'Eix Comercial. "No poden constituir una amenaça per als vianants", ha afirmat l'alcalde de Lleida.

També ha assenyalat que la Guàrdia Urbana està detectant persones que condueixen sense carnet vehicles similars als VMP amb seient i que superen els 25 km/h, els quals estan considerats com a ciclomotors i, per tant, han d'estar matriculats i requereixen permís de conduir.

Ponent 'guanya' 57 efectius dels Mossos amb el trasllat de la sala de comandament del cos a Reus

Jardí ha destacat que el trasllat de la sala de comandament dels Mossos d'Esquadra de Lleida a Reus ha permès "alliberar" 57 agents a la Regió Policial de Ponent, els quals "en lloc d'atendre trucades poden estar al carrer". D'aquests, 39 estan a la ciutat de Lleida.

El director general d'Administració de Seguretat ha explicat això ha permès la creació d'un grup d'atenció ciutadana per atendre víctimes de delictes de naturalesa sexual i domèstica i d'un grup per combatre la delinqüència urbana com ara els robatoris a l'interior de vehicles; el tràfic, tinença i consum de drogues, i, sobretot, els robatoris violents a l'espai públic. Després de les crítiques que va generar el trasllat, Jardí s'ha mostrat convençut que, "amb el temps, la ciutadania de Lleida entendrà la mesura i la veurà com a molt positiva".

Pueyo ha destacat que, amb aquests agents, s'han reforçat els patrullatges al Centre Històric de la Ciutat. En aquest sentit, l'alcalde ha demanat al Departament que agents dels Mossos d'Esquadra i de la Guàrdia Urbana puguin fer patrulles de forma conjunta en determinades zones de la ciutat, com ara en el Centre Històric.

Coronavirus

En el marc de les mesures de prevenció imposades per contenir l'avenç del coronavirus, Miquel Pueyo ha anunciat la suspensió de la 14a edició de la Fira Petitàlia i de la cursa de la Dona de Lleida, que se sumen a l'ajornament del saló Lleida Expo Tren anunciat pels organitzadors.

L'alcalde de Lleida ha recordat que aquest dimarts es va constituir el Comitè de coordinació d'actuacions municipals sobre el coronavirus. Pueyo ha descartat, ara per ara, el tancament de centres municipals com ha acordat fer Barcelona amb els casals de la gent gran.

"Si no es produeixen contagis en determinats centres, la Paeria no es plateja el tancament universal d'aquests espais", ha dit. Pueyo ha explicat que si es produís un contagi en algun centre "es tancaria aquell lloc i se seguiria la traçabilitat del contagi". De totes maneres, l'alcalde ha exposat que l'Ajuntament de Lleida "seguirà les pautes" que estableixin els governs català i estatal, així com les recomanacions de l'OMS, per treballar davant aquesta "emergència".

Pueyo també ha indicat que des de Paeria es vetllarà per tal que no es portin a terme a la ciutat esdeveniments que puguin concentrar més d'un miler de persones o d'altres que no poden celebrar-se arran de les darreres restriccions imposades pel coronavirus.

La reunió de la Junta local de seguretat de Lleida ha comptat per primera vegada amb la participació de representants del cos de Bombers de la Generalitat. A més, ha comptat amb la presència de comandaments dels Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Urbana de Lleida, la policia de l'Estat i la Guàrdia Civil, a banda de responsables polítics de les diferents administracions.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats