Lleida
2/8° C (núvols)
97% 26 km/hLluís Capdevila: ''S'ha de recolzar els que volen fer concerts al seu establiment''El pianista de Falset actua divendres a l'Espai Orfeó juntament amb el saxofonista Jeremy Powell


L'Espai Orfeó acull aquest divendres dia 6 (20.30 hores) la darrera cita del cicle de jazz de l'Orfeó Lleidatà, en què el protagonista serà el saxofonista estatunidenc Jeremy Powell, acompanyat al piano per Lluís Capdevila.

El pianista i compositor del Priorat, que ha llançat fa pocs mesos el disc 'Cinemàtic Radio', una proposta “íntima i elegant” amb què està rebent una gran resposta per part de la crítica i, sobretot, del públic en els concerts, va viure durant 10 anys a Nova York, on es va formar com a músic després d'abandonar una carrera professional de deu anys després de llicenciar-se en Dret.

Lluís Capdevila explica a LA MAÑANA que va conèixer a Jeremy Powell fa sis anys en una 'jam session' privada i que va tenir prou amb uns segons per “pensar de intuïtivament que la manera en què escoltem i entenem la música anirien de la mà”, una sensació que es va reafirmar fa uns mesos a la seva casa de Brooklyn, on van assajar els tres concerts previstos aquests dies a Catalunya. “Vaig comprovar que la seva música original ressonava en mi de manera natural”, afegeix.

Després de tants anys a Nova York, Capdevila considera que la principal diferència respecte a Catalunya és l'actitud. “Allí hi ha molts músics que són conscients que la seva vida és més complicada en una ciutat de 9 milions d'habitants, però volen tocar, una situació que fa que sigui habitual veure actuacions en botigues, restaurants i llocs que no són un club o una sala de concerts. Aquí percebo una manera de fer diferent, més enfocada als concerts i les ocasions especials”, reflexiona.

En la seva opinió, una de les solucions seria “donar suport real als autònoms que volen tenir música en els seus locals, que moltes vegades pateixen la rigidesa d'algunes normatives”. “Estem en l'era digital però l'experiència presencial no es pot substituir per una pantalla”, per la qual cosa “caldria fomentar aquesta cultura de la música que ens ha caracteritzat durant anys; és dolorós veure com podem perdre aquests llocs amb tanta vida social i música i que generaven cohesió social". També és molt important per a ell la docència, que entén com “ajudar a aquell que vingui després perquè no tingui els mateixos obstacles que jo, compartir la meva passió per la música i emocionar-nos junts avançant per aquest camí infinit”.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats