Lleida
3/20° C (sol i núvols)
97% 26 km/hL'ONU exigeix a Europa el rescat del Open Arms i Brussel·les diu ser impotentLa Comissió Europea afirma no poder actuar ja que correspon als països acollir als vaixells


Nacions Unides es va dirigir ahir a les autoritats Europees demanant que acullin als 507 migrants en alta mar, mentre la Comissió Europea insisteix que són els Estats els que han de prendre la iniciativa, encara que de moment cap ho ha fet.

L'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) va fer ahir una crida als governs europeus perquè permetin el desembarcament i prestin assistència humanitària als 507 immigrants recentment rescatats pels bucs Open Arms i Ocean Viking, que segueixen en alta mar en condicions precàries. L'agència de l'ONU va alertar a més de la urgència del desembarcament atès que es preveu un empitjorament del temps amb tempestes en la zona on es troben els migrants. “Abandonar en alta mar a gent que ha fugit de la violència de Líbia amb aquest temps significaria causar-los encara més sofriments”, va destacar ahir Vincent Cochetel, enviat de l'agència per al Mediterrani Central. D'aquesta manera, l'ONU es va dirigir a les autoritats europees assegurant que “s'ha de facilitar immediatament un port segur i repartir la responsabilitat entre els diferents Estats per a acollir-los una vegada hagin desembarcat”. 

Per part seva, la Comissió Europea va assegurar que cap Estat membre ha sol·licitat a l'Executiu comunitari que coordini aquestes labors de rescat i que Brussel·les no té competència per a dictar on han de desembarcar els immigrants. Així, la Comissió va recordar que perquè es produeixi un rescat i reubicació dels migrants han de ser els països els que “voluntàriament” prenguin la iniciativa i que el paper d'Europa és de “suport”. D'aquesta manera, es van limitar a reiterar la seva petició als països per a “mostrar solidaritat i contribuir a una solució ràpida”, encara que aquesta petició segueix sense resposta per part de cap Estat. 

Mentre això succeeix, l'organització humanitària Open Arms, que té a 151 immigrants al seu vaixell en alta mar des de fa 12 dies, va denunciar  “l'abandó” que sofreixen d'Europa. L'embarcació es troba a unes 29 milles de les costes de l'illa italiana de Lampedusa, amb els migrants  a la coberta.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats