Lleida
1/11° C (sol i núvols)
97% 26 km/hL'Open Arms es dirigeix a Lampedusa després de trencar el veto de SalviniLa Justícia italiana els ha permès finalment entrar en aigües territorials


Els 147 migrants a bord del vaixell de l'organització espanyola Open Arms es van dirigir ahir a la tarda a l'illa italiana de Lampedusa (sud).

Després que la Justícia italiana els hagués permès entrar en aigües territorials i hagués cancel·lat la prohibició signada pel ministre de l'Interior, Matteo Salvini. Fonts de l'organització a Itàlia van explicar que el vaixell es va dirigir ahir a la tarda a les costes de Lampedusa, ja que és el port més proper, situat a unes 30 milles, amb la "intenció de romandre en aquestes aigües territorials, però no desembarcar", ja que l'autorització perquè els rescatats i la tripulació trepitgin terra és competència de Salvini, en la seva condició de ministre de l'Interior. Aquestes fonts han detallat que el mar estava regirat i la travessa seriosa complicada, de manera que el vaixell va necessitar diverses hores per arribar a aquestes aigües italianes i previsiblement ho farà durant la matinada.

El problema es plantejarà un cop arribi a Lampedusa, perquè Salvini, que manté un pols ferm contra la immigració il·legal, podria ordenar que quedin bloquejats a bord del vaixell. De fet, ja l'agost de 2018 el líder ultradretà va mantenir retinguts durant més de cinc dies a un centenar de migrants enfront de les costes de la ciutat de Catània, a Sicília (sud), una actuació que li va valer l'obertura d'una investigació en Itàlia.

Salvini no va ser jutjat per aquests fets, perquè el seu soci en el Govern, l'antisistema Moviment Cinc Estrelles, va impedir que s'aixequés la seva immunitat.

Després de dues setmanes esperant en aigües internacionals al fet que algun país europeu els oferís un port, els migrants de l'Open Arms van aconseguir ahir trencar el veto de Salvini, que manté els ports tancats i va impulsar una llei antiimmigració que multa a les ONG que entren en aigües italianes.

Open Arms va presentar un recurs davant la Justícia italiana que ha estat acollit per la situació "d'evident dificultat" en què es troba l'embarcació, segons la sentència. Ha estat el Tribunal Administratiu Regional del Laci què ha pres aquesta decisió i ha explicat que "la situació de gravetat i urgència excepcionals" justifica que es permeti des d'aquest moment la seva entrada en aigües territorials italianes "perquè les persones rescatades que ho necessitin rebin assistència mèdica".

El fundador de l'ONG espanyola Open Arms, Òscar Camps, ha dit en una roda de premsa a Madrid que demanarà l'evacuació immediata dels rescatats "per motius mèdics", encara que no baixaran sense obtenir abans el permís de les autoritats italianes.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats