Lleida
20-40° C (sol)
97% 26 km/h


L'os Goiat ataca una ovella i una cordera al Baish AranAgents de Medi Ambient del Conselh Generau han confirmat la presència del plantígrad a la zona a través del seu collar GPS


L’os Goiat ha atacat una ovella i una cordera d'un mes d'edat al municipi de Bausen (Val d'Aran), segons han confirmat els agents de Medi Ambient del Conselh Generau d'Aran a través del seguiment que fan d'aquest exemplar mitjançant un collar GPS. D'aquesta manera, han pogut constatar la seva presència a la zona sobre les tres de la matinada d'aquest dimecres. Després del seu primer atac confirmat després del període d'hibernació, el 15 d'abril passat, es va activar la segona fase del protocol d'intervenció amb ossos al Pirineu -aprovat pel Conselh, la Generalitat de Catalunya, els governs d'Aragó i Navarra i el Ministeri per a la Transició Ecològica- per foragitar l'animal.

Segons aquest protocol, cal realitzar diverses intervencions de condicionament aversiu amb l'exemplar per tractar de canviar els seus hàbits. Aquestes actuacions consisteixen en un conjunt de tècniques que inclouen, entre d'altres, l'ús de pirotècnia o de bales de fogueig i de cautxú, les quals s'han d'aplicar quan l'animal està duent a terme una conducta considerada inadequada. A més, si a través d'aquestes mesures no s'assoleix el propòsit perseguit, la situació s'analitzarà per part del grup de treball previst al protocol, que valorarà si cal extreure a Goiat del medi.

L'ovella i la cordera atacades per Goiat aquest dimecres no estaven protegides per cap mesura dissuasiva. Cal recordar que el Govern i el Conselh han desplegat cinc gàbies a l'Aran i el Pallars Sobirà per capturar ossos i col·locar-los un GPS en el marc del programa Piroslife.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats