Lleida
7/16° C (sol)
97% 26 km/h

13 desembre 2019


Macron defensa a Andorra que l'acord d'associació d'aquest país amb la UE no es traduirà en una pèrdua de "sobirania"El president francès dona suport al projecte per fer Patrimoni de la Unesco els elements materials del coprincipat


El president francès i copríncep d'Andorra, Emmanuel Macron, creu que assolir un acord d'associació entre el país i la Unió Europea no implicarà una "renúncia a la seva sobirania". A més, ha afirmat que el nou marc de relació tampoc comportarà una reducció de la seva identitat i que, precisament, aquesta s'haurà de "reivindicar" d'una manera forta. Durant la seva visita al Principat, on ha participat a una sessió parlamentària de caire solemne a la Casa de la Vall, també ha volgut donar suport al projecte per convertir tant aquest edifici com la catedral de la Seu d'Urgell, el Castell de Foix i d'altres elements materials que ajuden a entendre la història del coprincipat andorrà en Patrimoni Mundial de la Unesco.

Macron ha afirmat que "Andorra és europea" i que arribar a un acord d'associació amb la UE "no és renunciar a la sobirania del poble andorrà ni diluir la seva identitat". En aquest sentit, ha afegit: Europa no és un espai on es vulguin diluir les identitats, cultures, llengües i tradicions" i ha encoratjat al govern del Principat i a la societat a continuar negociant i defensar les "especificitats" del país dins d'aquest nou marc d'obertura internacional.

Abans de participar en una sessió solemne a la Casa de la Vall, l'edifici on hi ha l'antic parlament andorrà, el president francès ha saludat al copríncep episcopal i arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives. La seva primera visita oficial a Andorra ha començat al comú de Canillo (ajuntament) i des d'allà s'ha desplaçat al d'Encamp i al de Sant Julià de Lòria, on també s'ha trobat amb els seus cònsols.

A la tarda, el president francès té previst continuar recorrent les parròquies d'Ordino, La Massana, Escaldes-Engordany i Andorra la Vella. Finalment, es dirigirà a la ciutadania des de la plaça del Poble, juntament amb el cap de govern andorrà, Xavier Espot. Per tal de facilitar a la ciutadania poder participar de la visita al seu copríncep, l'executiu del Principat va decretar el tancament de comerços, indústries, oficines i administracions públiques mentre es duu a terme el seu recorregut.

Macron diu que està a favor de l'avortament però deixa en mans del govern andorrà la seva despenalització al país

El president francès i copríncep d'Andorra, Emmanuel Macron, ha volgut deixar clar que està a favor de l'avortament i que a França ha promogut lleis que van en aquesta línia però que, en el cas del Principat, aquesta és una qüestió que correspon dirimir als representants polítics escollits pels andorrans.

En aquest sentit, ha afirmat: "Com a home i ciutadà he defensat el dret a les dones" i tot just després ha afegit: "Qui sóc jo per dir al vostre poble el que heu de fer?" per concloure que el seu càrrec serveix per fer de "garant" de la independència del país. Macron ha tancat, amb un discurs dirigit a la ciutadania i pronunciat des de la plaça del Poble d'Andorra la Vella, la seva visita a les set parròquies del Principat, on ha estat rebut per centenars de persones que han volgut saludar-lo i fer-se fotografies amb ell.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats

Amb el suport de: