Lleida
19/34° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


Malestar entre els afectats pel foc del juny en vincular els ajuts a les assegurances obligatòriesL’alcalde de Bovera critica aquesta ordre i afirma que incorpora “unes condicions molt estranyes”


La Plataforma d’Afectats pel Foc de la Ribera d’Ebre va criticar ahir durament l’ordre d’ajuts aprovat per la Generalitat pel que fa a les hectàrees cremades en aquest incendi. “Aquest ordre i no res és el mateix”, deia ahir l’alcalde de Bovera, a les Garrigues, Òscar Acero, membre de l’esmentada plataforma.

En aquest sentit, l’alcalde de Bovera afirmava que  l’ordre estableix que l’Administració donarà 1.100 euros per hectàrea cremada, “però ens obliga a fer una assegurança per cinc anys”. El batlle d’aquesta població de les Garrigues posava un exemple elaborat per Agroseguro. “En una finca de 35 hectàrees, on s’han cremat 5, el propietari rebria de la Generalitat 5.500 euros d’ajut, però hauria de pagar 10.000 euros en concepte d’assegurança”.

“Amb aquest ordre no cobrarà ningú. Són unes condicions molt rares. Ens han torejat”, deia ahir indignat. “Al final el que volen és que la gent marxi dels pobles i als pagesos no els ajuda ningú”, afegia.

Al terme municipal de Bovera es van cremar 90 hectàrees, si bé unes altres 500 que estan als termes de Flix, Maials i La Palma també son propietat de veïns de Bovera. En aquest darrer poble de 125 famílies que hi ha, un total de 40 estan afectades per aquest incendi.

L’alcalde de Bovera també va exigir que “algú s’ha de fer responsable d’aquest incendi ja que va ser provocat”.

L’ordre deixa fora dels ajuts de la Generalitat les finques de menys de mitja hectàrea cremades.

 

Actuacions de restauració

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació segueix executant les actuacions urgents de restauració dels terrenys forestals afectats a la Ribera d’Ebre, el Segrià i les Garrigues per l’incendi de finals de juny. Fins ara, s’han realitzat treballs vora els vials en una longitud de 61 quilòmetres i s’han executat fagines per retenir el sòl en aquelles zones amb més pendent, en una superfície de 50 ha. Els treballs, que es van iniciar el setembre, es duen a terme en aquelles zones sobre les quals Agricultura ha obtingut autorització i que representen una superfície de 1.243 ha. L’incendi va afectar 5.046 hectàrees, de les quals un 80% són forestals (4.071 ha). Les autoritzacions es van obtenint per sectors.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats