Lleida
13-33° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Miquel Pueyo: "Estem obligats a apostar pel canvi en el model de ciutat i en el model de gestió"Entrevista de COPE Lleida i LA MAÑANA al candidat d'ERC a l'alcaldia de Lleida.


 

Miquel Pueyo arriba en taxi puntual a les noves instal·lacions de LA MAÑANA. Tot i que no és nou en política sí que s'estrena en unes municipals. "En aquesta campanya estem fent molta ciutat" assegura. Té clar que la política no ha de ser una professió, i marca el seu límit en 7 o 8 anys. 

P. Comencem parlant de la llista electoral. Qui l'acompanya? 

R.Som una llista de perfil ampli amb sis dones als 10 primers llocs, hi ha quatre independents entre els primers 11 candidats i també incorpora, per una banda, Avancem i MES, de l'espai del socialisme republicà, i, per l'altra, el Jovent Republicà. Estic força satisfet de la diversitat de la nostra llista que combina joventut, experiència i perfils diversos. 

P. Les enquestes preveuen molta igualtat o almenys que cap partit assoleixi la majoria absoluta. Quina és la seva política de pactes? R. Les enquestes en l'actualitat són una part de la campanya electoral. Nosaltres estem compromesos principalment amb el canvi. Hi ha hagut 40 anys de govern d'un mateix partit a Lleida i s'han fet coses positives i coses que no n'han estat tant, sobretot en els últims quatre anys. El PSC ha quedat atrapat en un govern amb Ciutadans que era l'única opció que tenien per continuar governant. Nosaltres estem disposats a entendre'ns amb altres forces de perfil republicà per constituir un govern de canvi. I no parlo només d'independentisme, parlo de valors republicans. 

P. Descarta d'entrada doncs un pacte amb el Partit Socialista??R. Seria molt difícil. Primer perquè el PSC s'ha situat en els darrers anys en la banda del 155. De fet el PSC està condemnat a desitjar un bon resultat del PP i Ciutadans perquè són l'única opció de sumar que tenen per continuar governant. I no sols per una qüestió de tipus nacional, si no també coses com l'alt grau d'endeutament que compromet la capacitat d'inversió dels propers anys que ens obliguen a apostar per un canvi de model de ciutat i de model gestió

P. Parlem de temes de ciutat. Grans superfícies sí o grans superfícies no? I si és que sí, quin tipus?

R. És evident que el PSC ha fet del projecte de Torre Salses una bandera que agita a cada debat i nosaltres creiem que aquest projecte no és bo per diverses raons. Primer pel perfil dels impulsors que hi ha al darrere i perquè suposaria un nou cop, que podria ser definitiu, pel petit i mitjà comerç de Lleida. És molt probable també que amb el model que ofereix suposés un buidatge de l'actual estructura del Carrer Major. No és bo tampoc perquè el model de les grans superfícies fora de la ciutat és un model que està en crisi. Nosaltres creiem molt més en el model de proximitat. Sí estem a favor però del Pla de l'Estació. És l'única superfície comercial que afavoriria la renovació de la zona de la Rambla de Ferran i del carrer Remolins i connectaria Pardinyes amb la ciutat fent el salt de l'última frontera que queda que és el tram no cobert de les vies. 

P. Com es protegeix el comerç de barri??R. Segurament buscant maneres de donar suport als emprenedors joves, sobretot els que busquin perfils de servei molt específics o d'acompanyament al client. Es pot actuar també en termes relacionats amb les taxes i la fiscalitat. Per altra banda, Lleida necessita una marca. Lleida és tres coses a nivell de marca: És una capital amb capacitat d'atracció; és una cruïlla, una zona de pas i hem de fer que la gent s'hi pari; i és coneixement, amb més de 12.000 estudiants. Lleida capital, cruïlla i coneixement són les tres 'C' que en poden ajudar a fer marca. I si tenim una marca podem donar també un perfil específic al nostre comerç. 

P. Finalment el projecte del POUM s'ha aturat fins després de les eleccions. Com hauria de ser el POUM segons el model de ciutat que defensen des d'ERC? 

R. Bàsicament consensuat. S'estava acabant el mandat i totes les promeses de l'actual Govern com la reforma de la Rambla de Ferran, el Mercat del Pla o l'adequació de les Basses han punxat i necessitaven poder presentar algun èxit. A partir d'un moment determinat Fèlix Larrosa va decidir que premia l'accelerador per aprovar el POUM com fos. El que hem de fer aquesta legislatura és aconseguir que el POUM estigui el màxim de consensuat possible.

P. Les Basses d'Alpicat són un problema per l'Ajuntament de Lleida? 

R. No. El que hauríem d'intentar evitar és fer el ridícul. El tema del barrufets s'ha convertit en un emblema d'una política on predomina la improvisació i la imatge en un sentit molt immediat i el desig de convertir-se en notícia a qualsevol preu. Les Basses tenen una solució relativament senzilla. És un espai que cal sanejar i endreçar. Els caps de setmana hi ha gent passejant, fent esport o fent un pícnic i aquesta hauria de ser la principal finalitat. A més, a Lleida li fa falta un càmping i aquesta seria una opció interessant un cop tancada la moratòria de la Generalitat per instal·lar nous càmpings.

P. Quina proposta porten al programa sobre mobilitat, sostenibilitat i ecologia??R. Per combatre el canvi climàtic cal valentia perquè tot el que suposi limitar l'us del vehicle particular d'entrada és poc popular. Nosaltres som partidaris d'implementar una política que doni prioritat al vianant, després al transport públic i a mitjans no contaminants com la bicicleta o el patinet. Per tot això cal una xarxa de carrils bici complerta i fer molta pedagogia. 

P. Lleida té alguns impostos com l'IBI que és dels més elevats de l'Estat. Quina serà la seva política sobre fiscalitat?

R.L'IBI és un impost molt poc social que garanteix un terç dels ingressos de l'Ajuntament però no té en compte la diferència de rentes. El més inquietant per a mi son els 151 milions d'euros que deu la Paeria i que fa que tots els lleidatans i lleidatanes estiguem pagant una autèntica fortuna sols en interessos. La primera cosa que farem si governem és una auditoria completa per saber quina és la situació econòmica real de la Paeria. D'entrada no es poden prometre miracles. Caldrà explicar la situació a la població, renegociar el deute i racionalitzar la despesa corrent. 

P. Quin és el gran repte de futur per a Lleida??R. Revertir el declivi demogràfic, aconseguir que nois i noies que han sortit a treballar fora, tornin quan vulguin crear una família. Perquè Lleida és una ciutat amable. Necessitem també diversificar l'activitat econòmica. Tenim comerç, tenim serveis, tenim funció pública però necessitem indústria i hem també de definir quina ciutat volem ser. Si volem ser la capital del sector agroalimentari, que em sembla sensat, però també podem ser la capital del coneixement. Això no és pot canviar cada tres mesos. Hem de fer una línia coherent que vagi més enllà.

P. ERC ve d'una victòria a la ciutat de Lleida a les generals amb més de 18.000 vots. S'ha plantejat l'escenari de guanyar les eleccions municipals? 

R. Guanyar en el sentit de tenir majoria absoluta, no. Les majories absolutes s'han acabat i ens hi hem d'acostumar. Els governs de coalició són molt habituals en diferents països europeus. El que sí ens hem plantejat, i de fet és el nostre objectiu, és ser la força més votada a Lleida. Demanem als ciutadans la seva confiança per tornar a tenyir de groc els col· legis electorals de la ciutat. 

Pueyo encapçala una llista amb majoria femenina 

Miquel Pueyo i París és doctor en filologia catalana i escriptor, i aquest 26 de maig s’estrena com a candidat d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a l’alcaldia de Lleida. Perònoéspasnoualaformació política, on milita des del 1988. També fou diputat al Parlament de Catalunya, on va presidir les comissions de la Sindicatura de Greuges i de l’Estudi de les Dificultats del Llenguatge de Signes.?A banda de la seva trajectòria política, Pueyo també és professor a la Universitat de Lleida (UdL). Al mateix temps, és autor de diverses publicacions i articles científics relacionats amb la política lingüística i la sociologia de la llengua, i ha estat distingit amb alguns premis com el Josep Vallverdú i el Rovira i Virgili. 

Miquel Pueyo encapçala una formació que concorre als comicis municipals en coalició amb MES i Avancem, amb una llista en què les dones són majoria i en la qual no repeteix cap dels regidors de l’actual legislatura. 

Amb ella, ERC encara les urnes aquest diumenge amb l’aspiració de governar la Paeria després de l’embranzida republicana a les generals. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats