Lleida
10-21° C (pluja)
97% 26 km/h


'Nosaltres mai hem anat a la moda, sinó al producte de qualitat'Els cuiners Sergio i Javier Torres acaben de presentar a Barcelona la nova ruta de l'Oli i l'Aigua que discorre per l'interior de Lleida, entre les Borges Blanques i Vila-sana.


Els germans Sergio i Javier Torres acaben de presentar a Barcelona la nova ruta de l'Oli i l'Aigua que discorre per l'interior de Lleida, entre les Borges Blanques i Vila-sana. Els famosos cuiners, veritables estrelles mediàtiques, s'han prestat a servir d'imatge a un nou producte turístic per a escapades de cap de setmana, -de divendres a diumenge durant tot l'any-, que uneix la capital de l'oli i el llac més gran de Catalunya a través del seu patrimoni, natura, cultura i gastronomia, amb un preu tancat que inclou allotjament i totes les visites.

La ruta de l'Oli i l'Aigua, -dos líquids que es repel·leixen però que en aquest cas harmonitzen a la perfecció-, permet descobrir paratges naturals de gran bellesa com l'estany d'Ivars i Vila-sana, al costat d'altres on la mà de l' home ha produït una interessantíssima arquitectura popular de la zona (cabanes de volta) i ha treballat en la cultura de l'oli des de temps immemorial (Cal Gineret).

Què Importància concedeixen a l'oli dins de la seva cuina?

L'oli és un element essencial dins la nostra gastronomia, té un paper fonamental. És el primer contacte amb el comensal, cal tenir en compte que nosaltres vam començar l'experiència en el restaurant amb bon oli i bon pa.

Per què han acceptat apadrinar la ruta de l'Oli i l'Aigua?

Perquè estem molt agraïts als que dediquen les seves vides a un producte excepcional. És una forma de gratitud al tornar-el que ens aporten. Ens sembla una idea genial donar a conèixer tot la cultura ancestral d'aquesta terra i el seu patrimoni arquitectònic, en aquest cas molt lligat a la gastronomia.

Són 'ambaixadors' de les Borges Blanques ...

Abans havíem utilitzat altres olis, però amb aquest de les Borges Blanques la gent es queda sorpresa per la seva exquisidesa. Estem més que encantats; ens dóna un resultat boníssim perquè és un oli espectacular. Sens dubte és un dels grans productes de Catalunya, i volem donar-li el valor que té i donar-lo a conèixer a tot el món

Crec que vostès fins i tot ofereixen una carta d'olis produïts allà.

És cert. És una iniciativa innovadora que ens satisfà molt .... El mateix que hi ha cartes de vins, d'aigües, de postres ... per què no una del nostre 'or líquid'? Els hem provat tots i és molt difícil quedar-se amb un perquè són d'una qualitat increïble. És una experiència interessant, perquè cada vegada pots filar més prim i veure quin oli casa millor amb cada plat.

¿Defensen la cuina amb productes de proximitat 'km 0'?

Nosaltres, bàsicament, som producte. Fem una cuina de sabors i de producte, així que ens agrada saber d'on ve, amb noms i cognoms, i controlar molt l'origen. Tot el que posem sobre la taula està molt mimat i controlat. La nostra àvia és de Linares, a Jaén, i allí es fa un oli meravellós, però el que tenim aquí és igual o superior, molt delicat i d'una textura excepcional. Jo m'atreviria a dir que és el millor oli d'Espanya, i mira que és complicat, perquè hi ha alguns impressionants.

Quines tendències de futur vaticinen a la cuina mediterrània?

En essència, anirà cada vegada més a la terra, al producte de temporada. Nosaltres mai hem anat a la moda sinó al producte de qualitat. Si el tractes bé, no hi ha error possible. Hem recuperat sabors i es nota molt aquest producte de temporada, ben madurat i al punt. Busquem el millor ... Aquí som uns privilegiats perquè tenim de tot, amb una cultura gastronòmica d'enorme riquesa que hem heretat. Amb productes i productors magnífics que expliquen el nivell altíssim de la cuina catalana.

Han pogut recórrer ia la ruta de l'Oli i de l'Aigua?

Ens hem de fer torns un cap de setmana cada un perquè algú s'ha de quedar al restaurant. Sí que hem estat a les Borges Blanques, però no vam poder veure tot el que ens hagués agradat per motius de temps. Ara ja ho estem organitzant ... amb la bicicleta, perquè ens encanta la bici i ens diuen que hi ha uns circuits fantàstics ... I per descomptat, bon menjar, i estar tranquils en família. L'alcalde de Vila-sana ens ha parlat d'un arròs amb anguila que són paraules majúscules.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats